2024. január 15., hétfő

Szőnyegből folt eltávolítása

Megesik, hogy bármennyire vigyázunk, folt kerül a szőnyegre. Nagyobb eséllyel fordul elő ilyesmi, ha kisgyerekünk van, vagy a lakásban tartott házi kedvencünket még csak most szoktatjuk szobatisztaságra. Utóbbi esetben nem csak a folt látványa, de annak higiéniai következménye és a szaga is problémás. Mit tehetünk? Semmi esetre se keressünk a boltok polcain méregdrága és egészségtelen kemikáliákat!
Először is, ha időben észleltük az esetet, amennyire tudjuk, papírtörlővel itassuk fel a folyadékot. (Emeljük fel a szőnyeget és alá-fölé vastagabb réteg papírtörlőt rakva lépkedjünk rá, a papírtörlőket esetleg többször is cserélve, mindaddig, amíg látszik rajta a beszívott folyadék. Padlószőnyeg esetében nyilván csak fölé lehet papírtörlőt tenni.)
Ezt követően öntsünk annyi ecetet a foltra, hogy az szétterjedjen rajta, majd szórjuk be vastagon szódabikarbónával.
Ezt követően fedjük le a foltot valamilyen edénnyel, s hagyjuk így 1-2 napig. (A szódabikarbóna a szennyeződést (és a szagát is) magába szívva meg fog sárgulni.
Ha a folt olyan helyen van, ami utunkba esik és félő, hogy megfeledkezve róla lerúgjuk róla az edényt, tegyünk fölé egy széket, amit messziről észreveszünk.
A módszer varázslatos, mert a régebbi, beszáradt foltokat és annak szagát is eltünteti!
Hasonló ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése