Az alábbi receptet a kenyér különleges alakja végett ünnepi alkalmakra, vendégvárásra ajánlom.
A tészta hozzávalói:
30 dkg liszt;
40 dkg rétesliszt;
2,5 dl tej;
25 g sütőélesztő;
1 dl olívaolaj;
2 tojás;
1 teáskanál cukor;
2 teáskanál só;
Szükséges még a kenéshez:
kevés tej, egy tojássárgája, szezámmag
A hozzávalók összekeverése után a tésztát dagasztjuk, majd kelni hagyjuk néhány óráig. Miután megkelt három, egyre növekvő részre osztjuk.
Ezt követően először a legnagyobb tésztadarabból négy darab kör alakot nyújtjuk, mindegyiket megkenjük olíva olajjal, majd egy sütőpapíron egymásra helyezzük őket és - a képnek megfelelően - derelyevágóval csillag alakot metszünk a tésztalapok közepére, s a kapott kis háromszögeket egyenként kihajtjuk a szélek felé.
Ezután a középső tésztadarabot osztjuk szintén négy részre - s mind a négy darabból akkora kör alakokat nyújtunk, mint az előbbinek a közepe - s ugyanúgy járunk el, mint az előzőekben (olívaolajas kenés, egymásra helyezés), majd behelyezzük az előzőleg elkészített tésztakoszorú közepébe, hogy a csillag alakú metszést és visszahajtogatást már itt végezhessük el.
A harmadik, legkisebb darab tésztánkat akkora kör alakra nyújtjuk, ami a keletkezett lyukban elfér, majd oda helyezzük.
Megkenjük az egészet tejjel elkevert tojás sárgájával és megszórjuk szezámmaggal. (Ha szeretjük a szezámmagot, készítés közben az olajozott tésztalapokra a rétegek közé is kerülhet belőle, sőt ízlés szerint tökmag, vagy napraforgómag is.)
Előmelegített sütőben sütjük magas hőfokon 10 percig és utána közepesen fél órát.
Egyéb kenyér ötleteket itt találsz!