2020. március 3., kedd

PET-palackból napkollektor

Összegyűjtött és tisztára mosott azonos méretű PET palackokra, műanyag vízvezetékre, csatlakozó idomokra, és néhány óra szabadidőre lesz szükség az alábbi napkollektor elkészítéséhez, amely akár a kerti pancsoló vízének melegítésére is használható, ha közvetlenül a vízszűrő után bekötjük.
A megvalósítás menete a következő:
10 db 1,2 méteres fekete műanyag 3/4 colos vízcső szükséges hőnyerő részhez. Ezeket ledaraboljuk. A fél literes PET palackok alját levágjuk, ezeket egymásba toljuk, amíg 1,15 métert kapunk (10 db ilyet készítünk, általában 7 darab kell egy csőhöz, azaz összesen 70), majd ezekbe kerülnek az 1,2 méteres csövek. A csöveket T idomokkal kötjük össze a végeken, az idomok közé kerülnek 12 cm-es csődarabok. A sarkokra értelemszerűen L idom kell. Az alsó és a felső szakaszt szigeteljük, ha hidegben is használni szeretnénk. Minden beszerezhető vízvezetékkel foglalkozó szaküzletekben. Ha kisebb szájú PET palackkal dolgozunk, akkor fél colos vezetéket vegyünk.
Réz vezeték használata esetén a rendszert propilén-glikollal is fel lehet tölteni, amit hőcserélőbe bevezetve fűtés rásegítésre és használati meleg víz készítésre is alkalmazhatunk. Ennek kivitelezéséhez érdemes tanulmányozni a szakirodalmat! 
Egyéb PET-palackkal kapcsolatos ötletek a linkekre kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók: PET-palackbólPET-ékszerPET megmunkálásra videók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése