2020. március 6., péntek

Agyfényesítés

Útmutató leírások a képek után tekinthetők meg.

  1. Először a leírt szavak színeit soroljuk fel sorban hangosan, majd következő lépésként olvassuk hangosan a szavakat. Ismételjük többször. (Mivel a színek és a szöveg felismerését nem ugyanaz az agyfélteke végzi, kapcsolatot tudunk kiépíteni a két agyfélteke között, ezen kívül fejleszti a memóriát és a koncentrációt. Remek gyakorlat az Alzheimer-kór megelőzéséhez.) 
  2. Jobb kezünkkel 'ok' jelet, a ballal a 'győzelem' jelet mutassuk, majd váltsunk kezet: a jobb mutassa a győzelmet, a bal az okét. Ismételjük meg többször. (Előnye, hogy edzi a koncentrációt és gyakoroltatja a tevékenységek közötti gyors váltást.)
  3. Koncentráljunk a középen lévő 19-es számra, majd  keressük meg az 1-et, és növekvő sorrendben találjuk meg az összes számot úgy, hogy mindegyiken pár másodpercig rajta tartjuk a szemünket. Készítsünk hasonló módon, de a számokat másként kevert táblát. Ismételjük többször. (Ez a feladat az információ átvitel sebességét növeli az agyban, valamint karban tartja a periférikus látást.)
  4. Vegyünk mindkét kezünkbe egy-egy tollat és kezdjünk el egyszerre bal kezünkkel kört, a jobbal pedig háromszöget rajzolni, de írhatunk ugyanezen módszerrel számokat vagy betűket is. (Ez a feladat szintén aktiválja mindkét agyféltekét és edzi az agyat arra, hogyan tud egyszerre két dolgot véghezvinni.)
Mindezeken túlmenően 'agyfényesítő' gyakorlat az is, ha
  • a nem domináns kezünkkel próbálunk írni, fogat mosni, fésülködni, stb.,
  • behunyt szemmel zuhanyosunk, vagy más, hétköznapi tevékenységet próbálunk behunyt szemmel végezni,
  • nem mindig ugyan azon az útvonalon megyünk vásárolni, munkába, stb., 
  • a filmeket hang nélkül nézve, csupán a gesztusokból próbáljuk meg kitalálni, hogy miről van szó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése