2013. július 26., péntek

Roló házilag

Az első három fotón látható tetszetős rolók elkészítésének ábrákkal is bemutatott részletes leírását alább találod, míg a negyedik fotóról a megvalósítás egyszerű menete is kitűnik.


A szükséges anyagméret kiszámításához a lefedendő ablakfelület méretéhez számoljuk rá a szegélyt a tetején, az alján, és a széleken (5-5-5 cm).
  • Mérjük le az anyagot, szabjuk ki, jelöljük be az oldalszegélyeket, majd tűzzük le és varrjuk le. Az anyag tetejét hajtsuk vissza és varrjuk a tépőzárat a sötétítő fonákoldalára.
  • Mérjük ki és jelöljük be a merevítőlécek helyét az anyag fonákoldalán. Ide kerülnek az un. függönyszalagok, melyekbe helyezzük majd a merevítő léceket.  Az alsó szalag kb. 13-15 cm-re legyen a keret felett, a következő szalagok egymástól mért távolsága 20-30 cm.
  • A szalagokat készen is vehetünk, vagy magunk is készíthetünk. (Ennek mérete a léc hossza x léc szélessége plusz a ráhagyások a felvarráshoz.) Tűzzük le a szalagokat és varrjuk le a rolóra a kijelölt helyekre, úgy, hogy egyik oldalon szabadon hagyjuk a nyílást, itt tudjuk majd belebújtatni a léceket.
  • A szélektől egyenlő távolságra varrjuk fel a karikákat a szalagokra, 3 oszlop mindenképp szükséges, mert különben a lécek egy idő után meghajlanak középen.

  • A húzózsinórt vágjuk 3 egyenlő részre, és egy-egy zsinórt csomózzunk az alsó függönyszalagon tévő karikához. Vezessük a húzózsinórt az összes karikán át függőlegesen felfelé.
  • A sötétítőre varrt karikasorok közötti távolságot mérjük fel a tartólécre és ide csavarjuk be a horgos csavarokat. Ragasszuk az öntapadós tépőzár tapadóoldalát a tartólécre, ha a függöny súlyos anyagból van, akkor tűzzük is oda tűzőgéppel.
  • Illesszük a roló tépőzáras tetejét az ablak feletti tartóléc tépőzáras részéhez. A karikákon felfűzött húzózsinórokat fűzzük keresztül a horgos csavarokon át a felhúzás oldalára, végül tekerjük a falra szerelt zsinórtartó horogra. 
Ha merevítőléc nélkül készítjük a rolót, akkor a függöny szabálytalan redőkbe rendeződik, hasonlóan az osztrák rolókhoz.
A roló alsó szélét dekorálhatjuk csipkével, bojttal, vagy csak egy egyszerű masnival is. 

4 megjegyzés:

  1. sajnos így készített rolóm csak akkor áll meg adott helyen, ha a felső lécnél megfogatom, márpedig nem igazán érhető el ez a magasság napi használatnál. Így csak létrával tudom felhúzni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebből a mondatból nem igazán értem, mi okozhatja a problémát.

      Törlés
    2. Tehát, a zsinórokat befűztem a karikákba, majd végigvezettem a tartó lécen. Tudom felhúzni, leereszteni, de csak akkor áll meg a kívánt magasságban, ha a felső lécnél rögzítem minden alkalommal. Nem tudom milyen lépés maradt ki. 😕

      Törlés
    3. "Végül tekerjük a falra szerelt zsinórtartó horogra"....ez a lépés maradt ki..

      Törlés