2013. július 10., szerda

Tökülőke

A natúr színű, egyszerű konyhai üllőkéből is lehet különlegeset alkotni, ha lefotózunk néhány különböző színű tököt, a digitális képeket számítógépre töltve a megfelelő méretűre nagyítva színes nyomtatón kinyomtatjuk. Az ülőkéket a tök fotójához hasonlóra színezzük, végül a festék száradása után dekupázs technikával a képeket a székek ülőrészére ragasztjuk.

A dekupázs lépései:
Hozzávalók:
A tárgy, amit díszíteni szeretnénk, lehet szinte bármilyen alapanyagú (fa, papír, üveg, műanyag stb.), de talán a legszebb eredményt a natúr fán érhetjük el;
  • Világos színű akril festék;
  • Szalvéta, vagy dekupázs papír, amiből a mintát fogjuk kivágni;
  • Szalvétalakk és speciális ecset (széles, erős sörtéjű). 
A hozzávalókat ma már nemcsak speciális szaküzletekben (kreatív hobbiboltok), hanem egyre több nagy áruházban is megkaphatjuk, de vigyázzunk a megfelelő minőségre, sokszor az olcsóbb a drágább!
Ha minden hozzávaló megvan kezdjünk neki az elkészítésnek, pl. egy kezeletlen fa felületen:
  • A díszíteni kívánt fa felületet meg kell tisztítanunk - lustábbak csak egy darab papírtörlővel, precízebbek előtte még egy kis smirglivel is.
  • A felületet befestjük a kiválasztott színnel - a legszebb hatást akkor érjük el, ha a minta „belesimul” a felületbe, azaz a szalvéta vagy papír alapszínével harmonizáló festéket választunk.
  • Kivágjuk a mintát - szalvétánál ügyeljünk, hogy csak egyetlen papírrétegre lesz szükségünk, azaz a kivágott szalvétadarabról le kell „fejtenünk” a két alsó réteget!
  • A megszáradt felületre helyezzük a mintát, és a ragasztós ecsettel középről kifelé haladva szépen „felfestjük”, ugyan ragasztásról van szó, de a technikája inkább a festésre hasonlít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése