2013. július 10., szerda

Tökölőke tökülőke

A natúr színű, egyszerű konyhai üllőkéből is lehet nagyon különlegeset alkotni. 

A képen látható székek gazdája lefotózott néhány különböző színű tököt, a digitális képeket számítógépre töltötte, majd kinagyítva színes nyomtatón kinyomtatta. Az ülőkéket olyanra színezte, amilyen színű tök fotóját rá kívánta ragasztani, és a festék száradása után dekupázs technikával (ismertetést lásd a kép alatt) a képeket felvitte a székek ülőrészére.
Az eredmény nem tucat, az biztos!


A dekupázs lépései

Először is, mint egy jó receptnél, nézzük a hozzávalókat:

- maga a tárgy, amit díszíteni szeretnénk, lehet szinte bármilyen alapanyagú (fa, papír, üveg, műanyag stb.), de talán a legszebb eredményt a natúr fán érhetjük el;- szükségünk lesz világos színű akril festékre;
- szalvétára, vagy dekupázs papírra, amiből a mintát fogjuk kivágni;
- szalvétalakkra és speciális ecsetre (széles, erős sörtéjű).
A hozzávalókat ma már nemcsak speciális szaküzletekben (kreatív hobbiboltok), hanem egyre több nagy áruházban is megkaphatjuk, de vigyázzunk a megfelelő minőségre, sokszor az olcsóbb a drágább! 
Ha minden hozzávaló megvan kezdjünk neki az elkészítésnek - példánkban egy kezeletlen fa felületen:
1. A díszíteni kívánt fa felületet meg kell tisztítanunk – lustábbak csak egy darab papírtörlővel, precízebbek előtte még egy kis smirglivel is.
2. A felületet befestjük a kiválasztott színnel - a legszebb hatást akkor érjük el, ha a minta „belesimul” a felületbe, azaz a szalvéta vagy papír alapszínével harmonizáló festéket választunk.

3. Kivágjuk a mintát - szalvétánál ügyeljünk, hogy csak egyetlen papírrétegre lesz szükségünk, azaz a kivágott szalvétadarabról le kell „fejtenünk” a két alsó réteget!

4. A megszáradt felületre helyezzük a mintát, és a ragasztós ecsettel középről kifelé haladva szépen „felfestjük”. Azért használtam a festés szót, mert ugyan ragasztásról van szó, de a technikája inkább a festésre hasonlít.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése