dekorációk

ÁLTALAM KÉSZÍTETT DEKORÁCIÓK

Tengerpart 
üvegkavics, valódi kavics, kagyló és tengeri csillag mozaik kompozíció.

Az idők folyamán felhalmozódtak a nyaralások alkalmával tengerparton gyűjtögetett kavicsok, kagylók és egyéb tengeri herkentyűk. Ez adta az ötletet a hármas üvegkavics mozaik elkészítéséhez. Keretes falemezre csemperagasztóval vittem fel előre megtervezett formában az üvegkavicsokat, kavicsokat, tengeri csillagokat és kagylókat. Száradás után fugáztam, tisztogattam, majd - az üvegkavicsok kivételével - színtelen lakkal vontam be. Megjegyzés: Még az előkészületi munkálatoknál a keretes falap hátoldalára erősebb kampót szükséges rögzíteni, mert az elkészült műnek van súlya.


Mozaikolt vízóra aknatető

Kültérre, a kertben található vízóra aknatetejének díszítésére készítettem a képen látható mozaikot, darabokra tört maradék színes és fehér csempék felhasználásával. Sajnos nem gondoltam a vízóraakna műanyag fedelének merevítésére, így a le-fel emelgetések flexibilitását sajnos csak néhány évig bírta a mozaik, megrepedt a kötőanyag, s a beszivárgott és télen megfagyott víz tönkretette.


Tüzesvasaló

Az alábbi régi használati tárgy a bolhapiaci beszerzéseim egyike. Borzasztó rozsdás volt, napokig tisztogattam. Most viszont mécsestartóként varázsol kellemes hangulatot, ha leszáll az est.


Csipke régi keretben

A keret is, a csipke is régi, így együtt mégis érdekes újdonság.


Régi faragvány

Szeretek a bolhapiacon nézelődni, nagyon barátságos áron lehet szép dolgokhoz hozzájutni. Persze, otthon van a tisztogatásával egy kis munka, hogy a tárgy újraéledjen. 
Az alábbi, páros faragványokhoz is ilyen módon jutottam hozzá. Az árus nem tudta, de szerintem valami régi szekreter díszítő darabjai lehettek hajdanában. Most, az esztergált és hosszában félbevágott lábazattal együtt, fali díszítő elemként szolgálnak.


Mécses, kicsit másként

A mécsest kaptam, fehér színű volt, külsején 'sweet, hoome sweet' felirattal. Magyarok is vagyunk, a házunk is Magyarországon van, így aztán sehogy sem tudtam megbarátkozni vele. Először abban gondolkodtam, hogy átfestem 'otthon, édes otthon' feliratra, de végül az alábbi megoldást választottam. Egy régi övemet használtam fel a díszítéséhez, amit ragasztással rögzítettem az edény külsején, majd az egészet bronz színű festékkel szórtam be.


Mécsestartó fali díszként

Egy kiárusításon pár száz forintért vásároltam, az alábbi, lemezből készült hármas mécsestartót. Már amikor megláttam is tudtam, hogy nálam más funkciója lesz. Átszíneztem kedvem szerint, és zöld üvegkavicsokkal töltöttem ki a mécseseknek szánt helyet. Mivel a pillangók és a virágszirmok nem síkban vannak, hanem térhatásúak, érdekesen játszik velük a falon a fény-árnyék (a kép sajnos nem jeleníti meg).


Tuniszi emlék

Utazások során az ember mindig beszerez valami emléktárgyat, hogy a későbbiek során visszaidézze a szép emlékeket. Az alábbi mozaikképet Tuniszban, a Bardo Mozaikmúzeumban vásároltam. Az ókori római birodalomból származó, egyik hatalmas padlóburkolat piciny (kb. 60 cm átmérőjű) darabjának a másolata. Emlékezetes a hazahozatala, féltem, hogy a repülő csomagterében összetörik, a fedélzetre pedig nem volt egyszerű feljuttatni.  
A nappali falburkolatába lett "beépítve".


Száraz-növény dekorációk

A szomszédék háza előtti göcsörtös fa ránőtt a villanypóznára, így levágták egy ágát. Hetekig hevert az utca mellett, láthatóan nem tudtak vele mit kezdeni (a zöld szemetet csak ősszel viszik hivatalosan). Elkértem, leháncsoltam, s azt hiszem ők is, én is, mindketten jól jártunk. 
A termetes rézlegyet a bolhapiacon szerettem meg. A szárnyai felnyithatók, előző életében hamutartóként szolgált.
Az ekrü színű kis csipketerítő régi darab, pókhálóként viszont egészen megújult.


A leháncsolt maradék ágakat üvegfestékkel türkiz színre festettem. Az üvegfesték használata véletlen műve volt (épp az volt otthon), de remek megoldásnak bizonyult, ugyanis áttetszően engedi a fa erezetét láttatni. A vékony gallyacskákra azonos színre festett fagolyókat fűztem.


A különféle száraz növénykéket és virágszirmokat hungarocell golyóra, vagy a kis vesszőkosárkába ragasztottam és aranyszínű festékkel szórtam be.


A cirkó vezetékeinek álcázása

A cirkó egyéb lehetőség híján sajnos a fürdőszobában van elhelyezve, ráadásul alul mindenféle vezetékek és egyéb kallantyúk éktelenkednek. Sokáig törtem a fejem, hogyan rejthetném el őket olyan módon, ami egyszerű, könnyen levehető, mégis a fürdőszoba hangulatához (a csempe arany színű szegélydíszéhez és szintén a csempét díszítő arany színű Buddhához) passzoló.
Ásványvizes palackok kínálták a megoldást. Az aljukat cakkosan, virág alakúra formázva levágtam, a kellő helyeken lyukasztottam, apró fémkarikákkal összefűztem, majd matt arany spray festékkel befújtam.


Gyűjtő hobbi

Az apró köcsögök gyűjtögetése nagyon régi szenvedélyem. Olcsó hobbi, a "bolhán" már egy százasért is szebb darabokhoz lehet jutni. Persze vannak féltett darabjaim Korondról, Szicíliából, Korzikáról, Törökországból is.
A kis fali polcot - aminek az érdekessége, hogy szög nélkül, illesztéssel készült -, egy erdélyi árustól vettem már rég. Natúr fa volt, én színeztem és lakkoztam. 


Fotótapéták

Azon túl, hogy kellemes hangulatot teremtenek, jól megválasztva optikailag tágítják is a teret. Bőséges a választék belőlük, árban és minőségben is nagyon széles a skála. Egy egész falat beterítő méretű fotótapéta felvitele sem vesz igénybe néhány óránál több időt, és szakértelmet sem igényel, de a szélek illesztésére nagyon kell figyelni.

Mozgássérült fiam hálószobájának ággyal szemközti teljes falára ragasztottam ezt a Földünket a Holdról fényképezett fotótapétát. A tér szinte "galaktikusan" kitárul, amit fokoznak a plafonon lámpaoltás után foszforeszkáló apró csillagpontok, és az ablakot keretező, a fotótapéta világűrjéhez hasonlatos fekete alapon apró csillagpöttyös sötétítő függöny. Az ágy egyik oldalán az éjjeliszekrény fölött lévő tükör tovább tágítja a  fiam számára sajnos behatárolt teret.A nappali (dolgozó) szobáját is igyekeztem hasonló szín összeállításban berendezni, fehér és fekete dominanciával. Az íróasztala mögül itt New York Empire State Building felhőkarcolója tornyosul, mintegy kinyitva a falak zártságát.


A 'tengerre nyíló terasz' a tetőtéri szoba falának törtségét feledteti, ugyanakkor a teret optikailag megnövelve jóval tágasabb hatást kelt.


A gardróbszobába is jutott könnyen felrakható, öntapadó díszítő tapéta, amit egy kis levendula koszorú tesz valóságosabbá.


A fürdőszoba csempéjére a díszítősor színvilágához igazodóan aranyló, háromdimenziós hatású Buddha szobrot ábrázoló öntapadó fotótapéta került.


Jégvirág mintás áttetsző üvegtapétából, továbbá fekete és narancs színű öntapadó tapétából készítettem a teraszajtó üvegére ragasztott 'hóembert', amely így az ablakon bekukucskálva része a téli, karácsonyi hangulatnak. Természetesen az egész dekoráció bármikor könnyedén eltávolítható az ablaküvegről.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése