Hozzávalók:
25 dkg liszt, 25 dkg főtt krumpli, 25 dkg vaj, 25 dkg túró, 1-2 teáskanál só, 1 db tojás a lekenéshez, tökmag vagy egész feketebors a szemeknek
Elkészítés:
- A krumplit megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.
- Egy tálba beletesszük a lisztet, hozzákeverjük a sót, majd a vajjal elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót, és krumplinyomóval belenyomjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
- Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra. A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát szaggatunk, majd éles késsel 4 egyforma részre vágjuk. Ezek lesznek majd a fülek.
- A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól távolabb tesszük, majd felvert egész tojással lekenjük. Ezután ráhelyezzük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal 2 orrlyukat szúrunk rá. Utoljára rátesszük a 2 fület, és ujjal rányomkodjuk.
- Végül az egészet lekenjük a felvert egész tojással, majd tökmagból vagy egész feketeborsból szemeket ragasztunk rá.
- Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
- A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük. Pár napig finom puha marad a tésztája.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése