2021. február 8., hétfő

Palántázás papírgurigákban

Lassan ébredezik a természet, ideje hozzálátnunk a zöldség-, vagy virágmagok elültetéséhez, hogy mire eljön az ideje szép életerős palántaként kerülhessenek ki végleges helyükre, a kert földjébe. 
Célszerű összegyűjtögetni a WC-papír gurigákat, mert méretük kiváló a legtöbb palántához, nem kell attól tartani, hogy kinövik a gurigát. WC-papír gurigákból kétféle módon készíthetünk palánta tartót:
  • tegyük a papírgurigákat szorosan egymás mellé helyezve egy műanyag dobozba, majd töltsük meg őket földdel, s mindegyikbe helyezzük el a kívánt magokat (1. kép);
  • a papírgurigák egyik végén metsszünk kb.3 cm mélyen négy vágást, majd a 2. kép szerint hajtogassuk egymásra őket, s az így kialakult kis tartályokat töltsük meg földdel és helyezzük el benne a kívánt magokat. (Ebben az esetben nem szükséges a műanyag tartásba rendezés.)
Amikor a kinti időjárás már megengedi, az addigra szépen kifejlődött palántákat a gurigával együtt ültessük ki a kerti földbe, ezzel jelentősen csökkentve a növény számára az átültetés okozta sokkot és a gyökereinek károsodását (3. kép).

forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése