2018. október 26., péntek

Baconos sajtos csirkemell őzgerinc formában sütve

Hozzávalók:
2 egész (tehát 4 fél) nagyobb csirkemell filé
1 nagy pohár tejföl
3 evőkanál liszt
2 db tojás
25 dkg füstölt sajt reszelve
35 dkg szeletelt bacon
fél marék friss petrezselyemzöld
4 gerezd fokhagyma
őrölt bors, só, vaj, zsemlemorzsa

Elkészítés:
A csirkemellet apró kockákra vágva az előre elkészített pácban (2 gerezd fokhagymát, 2 kávéskanál mustárral, sóval, borssal elkeverünk és lassanként hozzáadagolunk 1 dl olajat) alaposan összekeverve fél óráig pihentetjük, majd így mindenestől egy lábasban kevergetve hirtelen átsütjük, utána hagyjuk kissé kihűlni.
A tejfölbe keverjük a maradék két préselt fokhagymát, a lisztet, a külön tányérban villával kissé felvert két tojást, az apróra vágott petrezselymet és a reszelt sajtot, végül az elősütött csirkemellet.
Az őzgerinc formát kikenjük vajjal, megszórjuk annyi zsemlemorzsával, ami visszafordítva nem pereg le róla, majd a képen látható módon sorban belerakjuk a szeletelt bacont úgy, hogy a szélei mindkét oldalon lelógjanak. Beleöntjük a masszát, amire ráhajtogatjuk a lelógó baconvégeket, és még hosszában is lefedjük 2-3 szelet baconnal. Egy kanálnyi tejföllel lekenjük és a maradék 5 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-50 percen át sütjük. Közben egy tepsi aljára sütőpapírt helyezünk, amire kiborítjuk az őzgerinc formában lévő tartalmat, majd 15-20 percig továbbsütjük, hogy ez az oldala is megpiruljon. Elkészülte után kicsit hagyjuk állni és csak utána szeleteljük.
Hidegen is finom, és szép vékonyan szeletelhető, salátákhoz is ajánlom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése