2013. november 9., szombat

Adventi naptárak

Az adventi naptár használatának népszokása 1900 körül kezdődött, kialakulása egy német édesanyához kötődik, akinek kisfia, Gerhard, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedett a várva-várt és megszokott karácsonyi ajándékok miatt. Az édesanya ezért érdekes és meglepő játékot talált ki gyermeke számára: egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott, mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, majd megengedte, hogy a gyermek minden este megegyen egyet-egyet közülük. Mikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá. (forrás: Wikipédia)

Nincs kisgyermek a családomban, ezért az adventi naptárnak csak négy napra való részét készítettem el PET-palackból, hogy egyfajta bemutató mintául szolgáljon. Kisebb-nagyobb palackokat is felhasználhatunk, nem kell, hogy egyforma legyen. Két palack szükséges egy csomagolás elkészítéséhez. A palackok aljait - egyiket nagyobb, másikat kisebb mértékben - levágjuk, majd forró vasaló talpához érintjük, amitől kissé bekunkorodik a vágott rész. (Nem ég rá a vasalóra!) Utána kibéleljük szalvétával, belerakjuk az ajándékot, és egy kötöző szalaggal rögzítjük. Nekem ennek a négynek az elkészítéséhez nem egészen negyedórára volt szükségem. Ad-hoc épp ilyen szalvétáim voltak itthon, természetesen karácsonyi szalvétákkal  bélelve jobban illik az alkalomhoz.
Az alatta lévő képeken is olyan adventi naptárakat láthatók, amelyeknek az elkészítése sem nem idő, sem nem költségigényes.

forrás: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése