2021. július 6., kedd

Selyempapír pom-pom készítése

Ha az esküvői parti dekorációját költségkímélő módon szeretnénk elkészíteni, az alábbi ötlet remek megoldás lehet. Ráadásul a várakozás hangulatát is fokozza, ugyanis a nagyobb mennyiség miatt érdemes jóval a nagy nap előtt hozzálátni. Néhány darabot készítve születésnapi dekorációnak is alkalmas. A szükséges alapanyagok: selyempapír, kartonpapír, cérna/tű és ragasztó. A munkamenet a képsoron is nyomonkövethető, de az alábbiak is segítségül szolgálnak:
  1. Először azt kell eldönteni, hogy milyen méretű pom-pomot szeretnénk készíteni, annak megfelelően vágjunk kört a kartonból, majd vágjuk ketté.
  2. Vágjunk ki egy téglalap alakú négyzetet, amely jóval nagyobb, mint a félkör.
  3. Vegyünk több selyempapírt és rétegezzük őket egymásra, hajtsuk félbe, majd hajtsuk ismét félbe, hogy rétegek jöjjenek létre. Körülbelül 40-50 lapot kell készíteni, de a szükséges rétegek száma attól függően változik, hogy milyen sűrűre szeretnénk a pompomunk méhsejtjeit.
  4. A selyempapír egyik lapját tegyük egy nagyobb darab papírlapra. Most a selyempapír szélességét egyenlő részekre osztjuk úgy, hogy két, egymást váltó színű jelzővonalat rajzolunk, mint a fotón /3.kép/. A vonalak egymástól lévő távolsága határozza meg a méhsejt sejtméretét.
  5. A fotón láthatók egyike nagyjából 45 mm, a másik pedig körülbelül 30 mm szélességgel készültek. Valójában nem kell követni ezeket a példákat, csak de fontos, hogy a távolságok azonosak legyenek.
  6. Nem számít az sem, hogy páratlan vagy páros vonalak vannak-e, csak váltogatni kell őket, és világosan meg kell jelölni 2 különböző színnel.
  7. Válasszunk egy vonalat egy színben és ragasztópálcát függőlegesen húzzuk át a selyempapíron, mintha összekötnénk a vonalakat. Tartsuk közben a selyempapír egyik oldalát szilárdan, és célszerű a közepétől a széléig dolgozni. A ragasztóvonal ne legyen túl vastag, a ragasztópálcát ezért ne függőlegesen tartsuk. Ugyanezt tegyük a többi vonalon is, ugyanabban a színben. Ezzel elkészítettük az első réteget.
  8. Tegyünk egy másik selyempapírlapot a tetejére és simítsuk át jól, hogy megragadjon. 
  9. Válasszuk ki a másik színű vonalat és ismételjük meg a ragasztási eljárást, mint korábban. Olyan területeken fogjuk ragasztani a vonalakat, amelyeket nem ragasztottunk az előző lapnál.
  10. Ismételjük meg ezt a selyempapír többi lapjával, ügyelve arra, hogy a ragasztóvonalakat váltogassuk az egyes lapok között.
  11. Ha félúton megváltoztjuk a selyempapír színét a pom-pom felemás színű lesz, ha 4 laponként cseréljük a selyempapír színeit, csíkos kialakítás lesz az eredmény.
  12. Miután az összes selyempapírt felragasztottuk, tetszés szerinti formára is vághatjuk, de ez esetben a félkört használjuk pom-pom készítéséhez. Helyezzük a félkört a tetejére /6.kép/, és kis ráhagyással rajzoljuk körül.
  13. Vágjunk a vonalak mentén. 40-50 lapról van szó, ezért egy nagy és éles ollóra van szükség. 
  14. Ragasszuk a karton félköröket a méhsejt papír mindkét oldalára. (Megjegyzés: A teljes fél kör kissé megnehezíti a pompomot, ezért az egyik oldalon célszerű kivágni a kör belsejét, hogy csökkentse a súlyt /8.kép/. A kartonkört is célszerű kisebbre készíteni, mint a méhsejtpapírt, hogy jól rejtve maradjon.)
  15. Szúrjuk a tűt a befűzött cérnával a félkör sarkába.
  16. Csomózzuk meg a szálat, de ügyeljünk a lazaságra, különben nem nyílik ki.
  17. Tegyük ugyanezt a másik sarokban. Hosszan hagyhatjuk a cérnát az egyik végén, hogy később felakaszthassuk a pom-pom-ot.
  18. A karton mindkét végét tartva lassan húzzuk szét. Néhány résznél tartalmazhat kis ragasztómaradványt és nem azonnal nyílik, de finoman húzzuk tovább, és tisztán el kell válnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése