2020. május 18., hétfő

Igénytelen kerti virágok

Akinek kertje van tudja, hogy bizony nem kevés munkát ad, ha azt szeretné, hogy szépen gondozott legyen és tavasztól-őszig felüdülő látványt nyújtsanak a benne nyíló virágok. 
Az alábbi képeken bemutatott évelő növények nem igényelnek különösebb gondoskodást, azt is kibírják, ha a nyári nyaralás ideje alatt hosszabb időre elmarad a locsolás. Ráadásul nem csak virágaik szépek, elvirágzásuk előtt, vagy után, a leveleik is a kert dísze lehet. Egyetlen ellenségük talán csak a csigák, ellenük úgy védekezhetünk, ha a növény tövénél a földet körbeszórjuk apró darabokra tört tojáshéjjal. 

A sásliliom jól viseli a vízhiányt, a vízözönt, a gondoskodás teljes hiányát, a tűző napot, gyakorlatilag minden viszontagságot túlél.
A bazsarózsa nem csak, hogy nem igényel különösebb gondoskodást, de egyenesen nehezményezi, ha túl sokat babrálunk körülötte. Évtizedekig is elél, tőosztást sem igényel.
A kúpvirág igen szívós növény, alaposan belekapaszkodik a földbe és felvesz belőle mindent, amire szüksége van. Minimális gondoskodás mellett hihetetlenül sokáig képes virágaival díszíteni minden szezonban a kertet.
A varjúháj pozsgásként nem igényli a rendszeres öntözést. Vastag, lédús szára kora tavasszal magasba szökik és egész szezonban festői látványt nyújt.
A pálmaliliom (jukka) a szárazságtűrő növények mintapéldánya. Amilyen szívós, ugyanannyira mutatós, egyedi színfolt.
Az árnyékliliom nem csak, hogy él és virul emberi beavatkozás nélkül, de szinte örök életűnek tűnik.
A kasvirággal megfékezhető az erózió, a gyökerei ugyanis erős szövevényt alkotva megkötik a földet.  Ez a növény fittyet hány s silány talajra és a tűző napra egyaránt.
A nőszirom (irisz) a laza, vízáteresztő talajt és a napfényt kedveli, egyébként nem igényel különösebb gondoskodást, szárazságtűrő.
 forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése