2019. november 23., szombat

Jeges mécsesek

Hideg téli napokon a szabad ég alatt készíthetők el az alábbi jég mécsestartók, melyek a korán sötétedő délutánokon, estéken csodálatos hangulatot adnak a kertnek, terasznak, erkélynek. 
Megvalósításuk roppant egyszerű, mindössze két különböző méretű edényre van hozzá szükség. A nagyobbikba belehelyezzük a kisebbet, amibe valami nehezebb tárgyat teszünk, majd a két edény közötti részt megtöltjük vízzel. Amennyiben bogyókat, narancsszeletet, vagy örökzöld ágacskákat is szeretnénk a vízbe fagyasztani, célszerű azokat egy vékony drótra fűzötten (a drót vége kilógjon a vízből) elhelyezni, különben igyekeznek a felszín felé kerülni. Később, még a víz teljes megfagyása előtt, de amikor már a növényi részek nem tudnak elmozdulni, a drót eltávolítható.
Az utolsó két kép az elkészítés menetére ad támpontot, de megjegyzem, hogy nem praktikus, ha a kisebbik edénybe is vizet teszünk nehezéknek, mert így nehézségbe fog ütközni az eltávolítása. Ha szilárd nehezéket helyezünk bele, akkor amennyiben a külső vízréteg már megfagyott, a kisebbik edénybe egy rövid időre langyos vizet töltve, könnyen kivehető lesz.
Javaslom azt is, hogy amennyiben a jégbe valamilyen növényt, vagy bármi hasonlót szeretnénk fagyasztani, akkor előzőleg felforralt, majd lehűtött vizet használjunk, mert csak ez esetben lesz a jég teljesen átlátszó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése