2019. szeptember 14., szombat

Egészségellenőrzés

Az alábbi egyszerű tesztek elvégzése segít felismerni, ha valamilyen betegség fenyeget bennünket, hogy amennyiben rendellenességet tapasztalunk időben orvoshoz fordulhassunk.

Ha egy lépcsőn 8-12 lépcsőfokot megyünk felfelé, miközben énekelünk, s mindezt nem érezzük megerőltetőnek, az jó jel. Azonban a szapora pulzus, a kapkodva szedett levegő rossz fizikai állapotra, szív, vagy tüdő gondokra utalhat.
Csendes helyen tegyük a kezünket a fülünktől olyan messzire, amennyire csak tudjuk, és dörzsöljük össze az ujjainkat. Végezzük el mindkét oldalon a feladatot.
Jó eredmény, ha távolról is halljuk ujjaink dörzsölésének neszét, viszont a hallás gyengülésére figyelmeztet, ha csak közelről érzékeljük a hangot.


Fogjunk meg egy kis fürtöt a hajunkból és enyhén húzzuk meg. Amennyiben 2-3 hajszál marad a kezünkben, akkor emiatt nincs okunk aggódni, viszont ha háromnál több hajszál marad az ujjaink között, az annak jele lehet, hogy hajunk elvékonyodott, meggyengült, amit a stressz mellett hormonális zavarok, tápanyaghiány is okozhat.


Ujjainkat visszahajlítva emeljük fel a kezünket úgy, hogy mindkét alkarunk párhuzamos legyen az arcunkkal. Ha egy-két percen keresztül meg tudjuk tartani ezt a pozíciót, akkor minden rendben. Amennyiben a csuklónkban, vagy az ujjainkban bizsergést, esetleg fájdalmat érzünk, az utalhat kéztőalagút-szindrómára, amelynek oka a középideg károsodása a csukló tenyéri felszínén.


Feküdjünk le a padlóra és emeljük fel a lábunkat a talajhoz képest 45 fokban és pár percig maradjunk így. Ha mindkét lábfejünk színe ugyanolyan marad, mint volt, vagy csak kicsivel válik halványabbá, az jó jel. A szinte teljesen kifehéredő lábfej arra figyelmeztet, hogy rossz a végkeringésünk.


Tiszta kézzel húzzuk le az alsó szemhéjunkat. Ha a színe normál rózsaszín, akkor rendben van. Amennyiben sápadt-rózsaszín, vagy halványsárgás, azt jelzi, hogy az itt található szövetek nem kapnak elég oxigént. Ennek leggyakoribb oka a vérszegénység.


Hajlítsuk be a mutatóujjainkat, és helyezzük őket egymással szembe úgy, hogy a körmök összeérjenek. Figyeljük meg, látunk-e a körmök fölött egy aprócska, rombusz alakú rést. Jó eredménynek számít, ha a körmök fölött felfedezhető a kis nyílás. Ha a körmök teljesen egymásra simulnak, az szív, vagy keringési problémát jelezhet.


Emeljük fel a lábunkat úgy, hogy a comb párhuzamos legyen a talajjal. Ha legalább 20 másodpercig, vagy tovább is így tudunk állni anélkül, hogy megbillennénk, akkor sikeresen teljesítettük a tesztet. Amennyiben egy lábon állva nem tudjuk megtartani az egyensúlyunkat (dülöngélünk erre-arra), az többek között az agyi erek nem megfelelő állapotára is utalhat, amelynek az időskori szellemi hanyatlásban éppúgy szerepe lehet, mint az agyi érkatasztrófák kialakulásában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése