2019. július 14., vasárnap

Kajszibarack befőzés

Egyetlen barackfánk van, kilenc éve ültettük, és eddig csak egy tavasszal fagytak le a virágai, a többi esztendőben szépen termett. 'Bio' gyümölcsöket hoz, mert nem permetezzük, mégsem kukacos. Kompótot és lekvárt szoktam készíteni belőle. 
A barackok alapos mosásával kezdődik a művelet, majd kettévágva kimagozom őket. A félérett, keményebb felezett szemek befőttes üvegekbe kerülnek, belőlük lesz a kompót, míg a puhára érettekből lekvárt főzök a fazekakban. Nem darálom le a lekvárnak valót, szeretjük, ha nagy darab gyümölcshúsok vannak benne. 
Míg a mosással, darabolással és magozással bajlódtam, addig a befőttes üvegek magas hőfokon elmosogatva csírátlanítódtak a mosogatógépben. (Mosogatógép hiányában tökéletesen megfelel, ha a már tisztára mosott üvegeket forró vízzel öblítjük át.) Ez fontos, és kihagyhatatlan, mert tartósítószert nem használok. A cukron (kompótnál: 1 kg gyümölcshöz 30 dkg; lekvárnál: 1 kg gyümölcshöz 50 dkg) kívül csak citromsavat adok hozzá, ami nem csak savanykásabb ízt biztosít, de a színe is szép világos marad a gyümölcsnek és a lekvárnak is. 
Kompót esetében a felöntőlé mennyiségét úgy számítom ki, hogy egy gyümölccsel tele üveget vízzel háromnegyedig megtöltök (a többit a hozzáadott cukor fogja kitölteni), majd leöntve róla megmérem hány deciliter és beszorzom az összes üvegek számával. A cukorral együtt felforralom, hozzáadom az ízlés szerinti citromsavat, és gyorsan a felezett barackokkal teli üvegekbe töltöm, amit azonnal celofánnal alábélelve a csavaros kupakokkal le is zárok. Célszerű az üvegeket egy tálcán szorosan egymás mellé rendezni még a felöntő lével feltöltés előtt, így a száraz dunsztban (alaposan minden oldalról vastag takarókkal bebugyolálva) egymást sokáig melegen tudják tartani.
Lekvár esetében a felezett gyümölcsöket a hozzáadott cukorral összekeverve fél napig állni hagyom (ez alatt a barack kissé összeesik az olvadó cukortól), csak utána kezdem el főzni. Ahogy a képeken is látszik, a három fazéknyi gyümölcsből a víz kipárolgása során a végére csak két fazéknyi lekvár lett. A fazekat nem szabad színültig tölteni, hagyni kell helyet a főzés során keletkező habzásnak, nálam a harmadik - legkisebb - fazék tartalma a főzés és párolgás során egy merőkanállal fokozatosan a két nagyobb fazékba került. Az sem árt, ha előzőleg beszerzünk egy nagyobb lyukú tölcsért, ezzel elkerülhető, hogy a kész lekvár üvegekbe adagolásánál össze-vissza csepegtessük az üvegek külső oldalát. A száraz dunszt hasonló, mint a kompótnál.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése