2014. november 11., kedd

Kalács Mikulás és a receptje

Közeleg a tél, nemsokára minden gyerek énekli, hogy "Mikulás, Mikulás, öreg Mikulás, gyere már, gyere már, minden gyerek vár..." Az alábbi ajándékötlet erre az alkalomra szól. Ki ne örülne neki?

kelt tészta hozzávalói
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 kávéskanál só
1 tojássárgája
7 dkg Rama
kenéshez
2 tojássárgája + 1 evőkanál tej + kevéske piros szörp
2 evőkanál tej (készre sülés után)

elkészítés
  • A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 evőkanál cukorral.
  • A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szoba-hőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
  • Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 2 nagyobb (fej, szakáll) és 1 kisebb (sapka szegélye) részre vágjuk.
  • A képeknek megfelelően eljárva egyik nagyobb tésztából nyújtófával megformáljuk a Mikulásfejet és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
  • A fejrészt kenjük le a tojássárga és tej keverékével, mielőtt a szakáll és a sapka, orr stb. rákerül, hogy a tészta tapadását jobban biztosítsuk.
  • A másik nagyobb tésztát bevagdosva elkészítjük a szakállat, a fejrészre tesszük, majd egyenként a szakáll-szálakat megcsavarjuk. Nem baj, ha nem egymásmellé, hanem kicsit össze-vissza egymásra kerülnek.
  • A sapkát tulajdonképpen az arcrész felső csücskének visszahajtása képezi, ez alá rakjuk keresztbe a harmadik (legkisebb), rúddá sodort tésztadarabot, aminek a végeiből előbb egy-egy kis darabot levágva orrként helyezünk az arcra, míg a másik végdarab a sapka bojtját képezi.
  • Az arc részt a szakállal együtt és a sapkabojtot lekenjük a tojássárgája, és tej keverékével. A sapka lekenésénél a tojássárga és tej keverékéhez meggy, vagy málnaszörpöt, esetleg reszelt cékla levét csöpögtetjük.
  • Szemnek mazsolát, vagy aszalt szilvát helyezünk.
  • További 30 percet kelesztjük a tepsiben.
  • Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
  • A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése