2024. június 26., szerda

Papírfonásos malackosár

A malac formájú cukorkás kosárka elkészítésének a munkamenete az alábbi képsoron lépésről-lépésre nomon követhető. A papírfonás alapjaival pedig itt lehet megismerkedni.
Egyéb papírfonással kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

2024. június 25., kedd

Mintás pom-pom

Kétféle mintás pom-pom készítésének lépésről-lépésre munkamenete látható az alábbi képsorokon:
  • az elsőnél a gömb alakzatokban a színek felvitelével mutatkoznak meg a virágok,
  • míg a másodiknál a színek felvitelén túlmenően már a formára vágásnak is szerepe van az 'eper' kialakításában.


2024. június 23., vasárnap

Szent Iván éj

Bár nem ez a nyári napforduló, Szent Iván éjjelét mégis június 23-áról 24-ére virradóra ünnepeljük. És, hogy jön ide Keresztelő Szent János? Miről is szól ez a tüzes-mágikus éjszaka?

Szent Iván éjszakája, ha nem is a legrövidebb, viszont a nyár legizgalmasabb éjjele. Népszokások, hiedelmek garmadája kapcsolódik ehhez a titokzatos ünnephez. A nyárközép napja szinte az összes európai kultúrában szorosan kapcsolódik a Naphoz, a fényhez, pontosabban a fénynek, az életnek és a világosságnak a győzelméhez a sötétség, az elmúlás és a gonosz erői felett.

Nem véletlen, hogy a Szent Iván-éji hagyományok, rítusok középpontjában éppen a fényhozó tűz áll. A pogányok legfőképp a tűzzel segítették a világosság harcát a sötétséggel szemben. A falvakban, városokban hatalmas örömtüzek égtek, de nem volt ritka a dimbes-dombos vidékeken lángoló kerekek legurítása egy-egy magaslatról.

A tűz átugrálásához is több hiedelem kötődik. Szerelmi ügyködés folytán a szerelmeseknek együtt vagy külön-külön kellett átugraniuk a szerencsét hozó lángok felett, melyek így messze űzték tőlük a rosszat. De a tüzet kézen fogva átugró szerelmeseknek a tűz termékenységet is hozhatott. Sőt, van olyan mágikus bűbáj is, amely szerint, ha a furfangos leányzó a kiszemelt gatyamadzagját megszerezte, amit utána elégetett, örökké magához láncolhatta.

Tartja magát az a hiedelem is, ha egy cetlire olyan dolgokat írunk fel, amelyektől meg akarunk szabadulni – pl. szegénység, rossz gondolatok – a Szent Iván-éji tűzbe dobva, mindez a múlté lesz. Viszont fordítva is működik: ha pozitív kívánságokat, életcélokat tartunk a lángok fölé, azok is valóságokká válnak. Vagy nem. De legalább reménykedhetünk benne.

Úgy tartották, hogy a Szent Iván-i tüzek egészségvarázsló jelleggel is bírnak. A tűzbe vetett almáról például azt gondolták, ha valaki eszik belőle, nem betegszik meg. Az asszonyok különféle illatos füveket, virágokat füstöltek, és ezeket később fürdők készítéséhez használták fel. Sőt, állítólag Szent Iván varázsos éjjelén még a gyógyfüvek is megszólalnak, és elárulják az arra érdemeseknek titkaikat.

A néphit szerint ezen a varázslatos éjszakán bármi megtörténhet, és annak az ellenkezője is. A vágyak teljesülnek. Vigyázzunk hát, mit kívánunk. Előbújnak rejtekhelyükről a manók, boszorkányok, tündérek, koboldok és mindenféle csodás lények. Álom és valóság összekeveredik. E különös, bűbájjal, delejjel meghintett éjszakának talán az egyik legszebb összegzése és bemutatása, Shakespeare Szentivánéji álom című műve.

Dugószív

Sokan vannak, akik gyűjtögetik a parafadugókat, amennyiben újrahasznosítani is szeretnék őket, az alábbi képek erre mutatnak ötletet. A megvalósítás menete, hogy a szív formátumra kivágott kartonpapírra ráragasztjuk a dugókat, amelyeket ezt követően színátmenetesen kissé megfestünk. Az elkészült művet dekorációs jellegén túlmenően hasznosíthatjuk üzenetek, esetleg fényképek rátűzésére.
Egyéb parafadugóval kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 

2024. június 22., szombat

Mosás alufóliával

Vannak olyan egyszerű trükkök, háztartási praktikák, amelyekkel nem csak pénzt spórolhatunk meg, de sok bosszúságtól is megkímélhetjük magunkat. Ilyen az alábbi ötlet is. Bizonyított tény, hogy az alumínium semlegesíti az elektromosságot és növeli a tisztítószerek hatását. Mindössze néhány alufólia darabot kell gombóccá formálva a mosógépben a ruhák közé helyezni. (Ezek a labdacsok fél évig is újra használhatók maradnak.) Az eredmény pedig nem csak hogy nem töltődnek fel a ruhák elektromossággal, de puhábbak, lágyabbak lesznek, az öblítő illata intenzívebben érződik, sőt a foltok eltüntetésében is segít. Magam is szkeptikus voltam, de kipróbálva merem ajánlani.

2024. június 21., péntek

Nyolcszögletű varrott kosárkák

Csomagolt édességeket, vagy ékszereket, de egyéb apró tárgyakat is tárolhatunk a képen látható nyolcszögletű kosárkákban. Elkészítésük nem igényel különösebb szakértelmet. A szabásmintát a 3. képen látható módon, két egymásra helyezett négyzet alakú papírlap képezi, amit a kettéhajtott (és vékony szivaccsal, vagy egyéb merevítő anyaggal ellátott) textilre helyezve körül rajzolunk, majd gombostűkkel/férceléssel rögzítjük. A varrásnál a 4. képnek megfelelően a színére fordítás számára kis nyílást hagyunk. A kivágás a gépelt varrástól kb. fél centiméterre történjen, a csúcsokat kissé lecsippentve. A színére fordítás után a csúcsok tökéletesítésében egy hurkapálca/fogvájó segítségünkre lehet. Ezt követően a széltől kb. egy centiméterre varrógéppel, esetleg boszorkányöltéses kézi varrással rögzítünk és egyben díszíthetünk is. (A képeken gépi hímzés látható.) Utolsó műveletként mind a nyolc csúcsot függőlegesen kettéhajtva 30 fokos szögben azonos hosszúságban levarrjuk, ezzel képezve a kosárkánk mélységét. 
Amennyiben a három különböző méretű kosárkát készítünk, és azokban éppen nem tárolunk semmit, viszont növekvő sorrendben egymásba helyezzük, a napraforgóhoz hasonlatos formát kapunk.

2024. június 20., csütörtök

Levendulababák

A csokorba kötött levendulák nem csak finom illatot terjesztenek, de a szúnyogot, molylepkét is távol tartják. S amennyiben a képen látható módon, a szárukat csipkével vonjuk körbe, a végére pedig nagyobb fagyöngyből és lila fonálból készült, hajjal fedett fejecskét ragasztunk, akkor még különleges dekorációnk is lesz.

2024. június 19., szerda

Bőrövszív fali dísz

Amennyiben a díszes nyomatú (az sem baj, ha különböző szélességű) bőröveink az igénybe vett helyen tönkrementek, vagy csupán meguntuk, esetleg kihíztuk őket, az épen maradt részeiket dekorációs célra - az alábbiakban látható módon - remekül tudjuk hasznosítani. Ajándékötletnek is kiváló.

2024. június 18., kedd

Kupakokból fogkefetartó

A család létszámától függő számú, nagyobb méretű műanyag kupakra, egy éles szikére, ezüst színű szórófestékre, kb. 10 cm tépőzárra és ragasztóra lesz szükség, amennyiben az alábbiakban láthatóhoz hasonlatos fogkefetartót szeretnénk készíteni. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.

2024. június 17., hétfő

Sállal gombolva

Különlegessé tehetjük az öltözködésünket (mellény, blézer, kardigán, vagy akár egy elől gombos blúz esetében) egyetlen sál, esetleg kendő felhasználásával. A feladat mindössze annyi, hogy a képeken látható módon, a nyakunkra helyezett sál egyik felét a legfelső gomblyukon átvezetjük, majd a gombokra helyezve azzal együtt zárjuk a ruhadarabot.

forrás

2024. június 16., vasárnap

Tálcák deszkából

Előfordul, hogy valamilyen felújítás során megmarad néhány deszkadarab, amit ide-oda rakosgatunk, mondván, hogy: valamire még jó lehet. Az alábbi képsor ezeknek a maradványoknak a hasznosítására mutat példákat, hogy milyen különlegesen egyedi tálcákat készíthetünk belőlük. Mindössze két bútorfogantyúra, vagy annak hiányában a megunt bőrövünkre, esetleg egy kötéldarabra lesz hozzá szükségünk. A színezést pedig ízlésünk szerint alakíthatjuk.

2024. június 15., szombat

Papírfecske

A nyári iskolai szünet idején is biztosíthatunk kreatív elfoglaltságot a gyerekeinknek, aminek a hozadéka nem csak a hasznos időtöltés, de egyúttal a szobájuk dekorációjához is hozzájáruflhat. Az alábbiakban látható papírfecske például egy damillal, vagy vékony cérnaszállal a plafonra rögzíthető. Elkészítéséhez csupán

  • fekete dekorációs kartonpapírra, 
  • fehér írólapra, 
  • tűzőgépre, 
  • ragasztóra, 
  • kreatív boltokban kapható apró műanyag szemekre (de fehér és fekete papírból akár ragasztható is), továbbá 
  • csőrnek egy pici darab piros papírra (ami a fehér papír festésével is megoldható)
 van szükség.

2024. június 14., péntek

Meztelen csigák ellen

Akinek van kertje, sokat bosszankodik a meztelen csigák által, a növényekben, virágokban okozott kár miatt, arról nem is beszélve, hogy a kutyák számára pedig végzetes lehet, ha megesznek belőlük akár csak egyet, de még az útjuk mögött hagyott nyálka megnyalása is. Íme egy bevált módszer a begyűjtésükre. A fél dinnyehéjba öntött sör igen csak vonzza őket, de visszaútra már nem lesz lehetőségük.

forrás

2024. június 13., csütörtök

Kavicsmadaras fali dísz

Egy nagyobb faszelet (de lehet képkeret is), egy fagally, 3 db lapos, kissé ovális kavics, ragasztó és akrilfesték a kellékei a képen látható, kavicsmadaras fali dísznek, s egy-két órás ráfordított munkával csodálatos gyerekszobai dekorációt alkottunk.