2015. december 11., péntek

Narancsos karácsonyi dekorációk

A narancs ízletes és vitamindús gyümölcs, és emellett dekorációként a jól alkalmazható. Ha megbontjuk a héját, önmagában is kellemes illattal telíti el a szobát, szegfűszeget beleszurkálva és egy-két fahéj, vagy vaníliarudat is is mellé helyezve pedig maga a mennyei karácsonyi illat. S hogy mindez ne csak az orrunknak, de a szemünknek is kellemes legyen, íme nézzétek a képeket. 
  • A keskeny vájatok készítéséhez lehet kapni erre a célra használatos eszközt is, de felesleges beruházás, a függőlegesen tartott krumplihámozó egy kis kézügyességgel ugyanúgy megfelel.
  • Amennyiben spirál alakban úgy hámozod meg a narancsot, hogy a héja egyben maradjon, azt feltekerve és alul egy fél fogpiszkálóval rögzítve (vagy ragasztva) a rózsa alakot kapsz. Nem baj, ha idővel kiszáradnak, úgy még talán szebb is. Én szórok közé egy pici őrölt fahéjat, miközben rózsává tekerem.
  • Készíthetsz narancshéjból karácsonyfadíszt is, csak a süteményszaggatóidat kell elővenni hozzá.
  • S ha még jobban szeretnéd fokozni a karácsonyi illatáradatot, lépésről-lépésre megfigyelheted, hogyan készíthetsz narancsból és szegfűszegből mécsest.
  • A vékony narancsszeleteket, vagy a narancs formára szaggatott héját is, sütőpapírra téve a sütő alacsony hőfokán kiszáríthatod (aszalhatod), a fenyőfára akasztva illatos karácsonyfadísz lehet, de kis üvegtálkában néhány szem dióval, fahéjrúddal, gyertyával együtt asztaldíszként is szolgálhat. Ha nagyobb mennyiségű narancsszeletet szárítottál, elkészítheted az utolsó képen látható ajtódíszt is.
Egyéb karácsonyi ötleteket ide  kattintva és az oldalt lefelé görgetve találsz! 

2015. december 9., szerda

Horgolt angyal

Az alábbiakban bemutatott képsoron - nagyon részletesen, lépésről-lépésre - nyomon követhető a gyönyörűséges horgolt angyal elkészítésének munkamenete. Gyakorlott horgolók biztosan nagy örömüket lelik benne. 

Hozzávalók: fehér horgoló fonal, 1,25-ös horgolótű, fehér gyöngyház gyöngyök és szív alakú díszítő elem, fehér műanyag bevonatú vezeték, keményítő, ragasztópisztoly vagy pillanat ragasztó, valamilyen hajlékony, de merev műanyagból, esetleg linóleumból készített kép szerinti formák a keményítéshez, fogtisztító pálcikák.

Amennyiben bővebb ismertetőre lenne szükség itt  orosz nyelven megtalálható.

Karácsonyi hal másképpen - recepttel

A karácsonyi asztalról sok helyen nem hiányozhat a hal. Ennek egyik magyarázata, hogy Jézus az apostolokat az emberek halászaivá tette, ezáltal a hal egyúttal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett, amely Jézus követését jelenti. 

A karácsonyi halevés magyarázata a néphagyományban is megtalálható. A gyors mozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt körülülő családot, és a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő esztendőre. 

Ha nem szereted a halat, vagy vegetáriánus vagy, a szimbólumot akkor is elkészítheted, ha a kép alapján formára szabott leveles tésztát 
  • apró sült húsdarabokkal,
  • fűszerezett darált hússal (gyakorlatilag fasírt); 
  • sült hagymás gombával; 
  • karikára vágott főtt tojással, sajttal és baconnal; 
  • édességként készítve pedig túróval (utóbbihoz: citrom reszelt héja és leve, porcukor, tojássárgája és kevés búzadara) 
töltöd meg. A pohárral kör alakúra szaggatott 'pikkelyekkel' még a bőség megjelenítését is szimbolizálni tudod.


Leveles tészta egyszerűen:

Hozzávalók:
30 dkg liszt, 
25 dkg sütőmargarin, 
csipetnyi só, 
6 evőkanál hideg víz, 
1 evőkanál ecet.

Készítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, és 12 órán át pihentetjük. Pihentetés után kinyújtjuk, és tetszés szerinti formában felvágjuk, megtöltjük. A pihentetésre tekintettel célszerű a tésztát előző este meggyúrni. Utána, ha megtöltöttük, sütésig tároljuk hűtőben. 
Amennyiben nem szeretnél gyúrni, gyorsfagyasztott leveles tésztát is használhatsz.

Készíthetsz belőle krémest, szerelmes levelet, gesztenyés, diós, mákos kiflit, sonkás batyut, sajtos táskát, aprósüteményt - reszelt sajttal, tehát bármit, mint a leveles tésztából. Előmelegített sütőben 200 fokon rózsaszínűre süsd, a sütési idő a tölteléktől függ. 

Ha édes tésztát készítesz belőle, a tetejét - miután kisült - hintsd meg vaníliás cukorral. Ha sós süteményt sütsz, a tésztáját erősebben sózd meg.


2015. december 8., kedd

PET-palackból hópihe karácsonyfadísz

Ha a különféle színű és méretű ásványvizes palackok alját - a formáját követve - virág alakban levágjuk, majd az alábbiakban látható módon mintát festünk rá, ehhez hasonlóan egyedi, hópihe karácsonyfa-díszeink lesznek.
Egyéb karácsonyi és PET-palackkal kapcsolatos ötletek a linkekre kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

2015. december 6., vasárnap

Természetes karácsonyi illatosító házilag

Természetes anyagokból készített karácsonyi illatokat ajándékozhatunk, vagy használhatunk a saját lakásunkban. Alapanyag lehet citrom, narancs, fahéj, babérlevél, szegfűszeg, vaníliarúd, rozmaring, kakukkfű és fenyőgallyacskák is.
Fagyálló kis befőttes üvegekbe rendezzük el a különféle gyümölcsszeleteket és fűszereket, majd töltsük fel az üveget teljesen vízzel, zárjuk rá a tetejét és egy hétre tegyük a fagyasztóba. Ajándékozás, vagy használat előtti napon vegyük ki, hogy legyen ideje felolvadni, és a tető lecsavarása után helyezzünk rá egy úszógyertyát. Csodálatos, természetes, egészséges, finom illattal telik meg a lakás mesterséges kemikáliák nélkül.

2015. december 5., szombat

Karácsonyfa fényfüzérből

Ha nincs elegendő hely a lakásban, vagy el szeretnénk elkerülni a fenyőfavásárlás költségeit, úgy is tudunk karácsonyfát idéző hangulatot teremteni, ha az előző években eltett fényfüzéreket és karácsonyfa díszeket - az alábbi fotók inspirációit követve - a falra ragasztjuk.
Egyéb karácsonyi ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.