2024. szeptember 16., hétfő

Születésnapi, névnapi képeslapok

Születés- és névnapra készült, letölthető képeslapok találhatók az alábbi képsorokon. 







2024. szeptember 15., vasárnap

Boci, boci, tarka

Az alábbiakra igazán illik a gyerekdal alábbi sora, miszerint "boci, boci, tarka", amely azonban ügyeskezű, kreatív anyukák és nagymamák számára inspiráló ötletet adhat. A csatolt sablon alapján elkészítve remek ajándék, játék, de gyerekszobai dekoráció is lehet. 

forrás

2024. szeptember 14., szombat

Üvegbe zárt grincs

Pár napja még a kánikulai melegben izzadtunk, ma pedig az Alpokban esik a hó, de itt nálunk is mindössze 16 fokot mutat a hőmérő. Nos, az így lehűlt idő okán, ma egy karácsonyi ötletet mutatnék: a palackba zárt grincset. Saját kezűleg készített apró ajándéknak is szánhatjuk, de akár asztaldísz is lehet. A szögletes formájú víztiszta palackokon kívül lime-zöld tollakra/boára, piros szalagra és fekete alkoholos filcre van szükségünk az elkészítéséhez. Célszerű az arcformát (szemek, száj) egy fehér papírra megrajzolni, amire a palackot ráfektetve a minta könnyen felvihető.  

2024. szeptember 12., csütörtök

Egérke

A csatolt sablon alapján látható, hogy milyen egyszerű szabásmintája van a képen látható egérkének, s ez által könnyen, különösebb kézügyesség nélkül, bárki által elkészíthető. A hozzávaló textilt akár egy régi, megúnt ruhánkból is nyerhetjük, s ezen kívül még töltőanyagra (vatta), zsinórra (a farokhoz), két fekete gombra (szemekhez) és fekete fonálra (bajuszhoz) lesz szükségünk.

2024. szeptember 11., szerda

Hímzett virág gyönggyel

Két gombostű, két különböző színű fonal és egy darab gyöngy segítségével a ruhánkon lévő kisebb szakadást, vagy a kimoshatatlan foltot is könnyen - s ráadásul tetszetősen - el tudjuk tüntetni az alábbi hímzéses módszerrel. 

2024. szeptember 10., kedd

Könyvből ékszertartó

Kevesen gondolnánk arra, hogy egy nagyobb méretű könyvből is készíthetünk ékszertartó dobozkát. Mindössze egy éles vágószerszámra, ragasztóra, akril-, vagy szórófestékre és  - amennyiben díszíteni szeretnénk a tetejét - selyemvirágra van hozzá szükség. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.
(Megjegyzem, hogy belül, a lapvágások takarására én filcből, vagy kartonpapírból keskeny csíkokat ragasztanék.)

2024. szeptember 8., vasárnap

Papírállatkák

Íme a gyerekek örömére néhány hajtogatással, színezéssel és egy kevéske ragasztással készíthető papírállatka. 

2024. szeptember 7., szombat

Rántotthús torta

A fotón egy különleges 'torta' látható, minek közepét sűrűbb krumplipüré képezi, körbevonva rántotthús szeletekkel. A díszítés pedig paradicsomrózsák, sárgarépavirágok olívabogyós középpel, petrezselyemzöld és hagymaszár levelekkel. Nos, annak, aki nem szereti az édességet, ez is kellemes születésnapi meglepetés lehet, már csak egy gyertyát kell rátenni.


2024. szeptember 6., péntek

Filcfalevél manócska

A fotókon látható, falevél manócska őszi dekoráció alapkellékei: 
  • filc (kétféle színben: a falevélhez és a sapkához),
  • fagyöngy,
  • rafia,
  • ragasztó,
  • spárga,
  • fehér, fekete, piros filctoll (az arc megfestéséhez)
A megvalósítás munkamenete a képsoron nyomon követhető. A fej rögzítése úgy történik, hogy a filcből kivágott falevél szárát a fagyöngyön lévő lyukba beleragasztjuk.


2024. szeptember 5., csütörtök

Horgolt karácsonyfa

Elsősorban azoknak ajánlom az alábbi bejegyzést, akik még a mai elanyagiasodott világban is inkább saját kezűleg készített apró ajándékokkal kedveskednek karácsony alkalmából. Sok idő van még addig, jó pár darabot meg lehet horgolni az alábbi 'karácsonyfából', amely kikeményítve akár ajtódísz is lehet.


2024. szeptember 4., szerda

Papírállatkák

Hattyút, kakast és tyúkocskát készíthetünk, ha egy színes dekorációs papírlapot hosszában összehajtunk, majd a csatolt sablonok alapján megrajzoljuk, kivágjuk és összeillesztjük. Remek szórakozás lehet a gyerekek számára.


2024. szeptember 3., kedd

Tobozból karácsonyfadísz

Noha a hőmérő még a nyári meleget mutatja, de az ősz azért már lassan beköszönt, s ilyenkor érdemes szétnézni a fenyőfák alatt és begyűjteni a szép, formás tobozokat, melyekből sok szép dekorációt készíthetünk, mint a jelen esetben karácsonyfadíszeket. Fehér festéken kívül mindössze keskenyebb (a függesztéshez) és szélesebb (a díszítéshez) szalagra, továbbá ragasztópisztolyra lesz hozzá szükségünk. S amennyiben még dekorálni is szeretnénk, ragaszthatunk rá strasszkövet, gyöngyöt, vagy apró selyemvirágokat. Amennyiben többet készítünk belőle, remek ajándékötlet lehet például kollégák számára.