2024. augusztus 31., szombat

Reményik Sándor: Egy lélek állt...

Egy lélek állt az Isten közelébe'
S az örök napsugárban reszketett
És fázva félt,
Mert érezte, hogy vonzza már a föld,
És keserűn kelt ajkán a "miért",
Mikor az Isten intett neki: "Készülj!
Valaki ott lenn meg akar születni,
Neked szőtték e színes porhüvelyt:
Pici kezeket, pici lábakat;
És most hiába, le kell szállanod,
Öröktől fogva te vagy kiszemelve,
Hogy e testet betöltsd,
Mint bor a kelyhet, ampolnát a láng.
Menj és ne kérdezz, ennek meg kell lenni!"
S szólt a lélek: "Én nem akarok menni!
Én boldog vagyok Veled, Istenem;
Mit vétettem, hogy egedből kivetsz?
Mit vétettem, hogy le kell szállanom,
S elhagynom búsan és reménytelen
Az angyalokat, testvéreimet?
Mit vétettem, hogy le kell szállanom,
S felöltenem a gyötrő Nessus-inget,
A meghasonlás örök köntösét,
A nekem szabott hitvány rongy-ruhát?
Ki bor vagyok: a Végtelennek vére,
S láng, mely üveg alól is égig ér:
Mit vétettem, hogy bezársz engemet
Kehelybe, amely megrozsdásodik,
S ampolnába, mely romlandó cserép?!"
És szólt az Isten szigorún: "Elég!
A törvény ellen nincsen lázadás!
Ha milliók mentek panasztalan,
Talán te légy kivétel?
Mint a fiókát az atyamadár:
Kivetlek. Tanulj meg jobban repülni,
S jobban becsülni meg az örök fészket!"
S az Ige alatt meggörnyedt a lélek.
Szomorún indult a kapu felé,
De onnan visszafordult: "Ó Uram,
Egy vágyam, egy utolsó volna még;
Egy angyalt, testvér-lelket hagytam itt,
Szerettük egymást véghetetlenül,
Tisztán, ahogy csak a mennyben lehet,
Szeretném viszontlátni odalenn,
Ha csak egy percre, ha csak mint egy álmot."
S felelt az Úr:
"Menj és keresd! Lehet, hogy megtalálod."


2024. augusztus 29., csütörtök

Parafadugó egérkék

Egy egérke elkészítéséhez két parafadugóra, három apró fekete gyöngyszemre, kevés vékony drótra (kiegyenesített gemkapoccsal is pótolható), kevés keskeny szalagra és ragasztóra van szükség. Az egyik parafadugót az egérke testéhez használjuk fel, a másikból pedig két szeletet levágunk a fülekhez. A fejrészbe a fülek felragasztása előtt célszerű a helyén kis mélyedést vágni.

2024. augusztus 28., szerda

Kavicsokból zöldségek

A gyerekek játékkonyhájának, vagy élelmiszer boltjának elengedhetetlen kellékei a zöldségek, amelyeket magunk is elkészíthetünk az alábbiakban láthatókhoz hasonlatosan. A különféle méretű és formájú, sima felületű kavicsokon kívül mindössze színes akrilfestékekre lesz hozzá szükségünk. Saját kezűleg készített ajándékötletnek is kiváló lehet.

2024. augusztus 26., hétfő

Szivaccsal festés

A kívánt színű falfestéken kívül mindössze egy téglatest formájú szivacsra van szükség, amennyiben az alábbi képeken láthatóhoz hasonlatos dekorációt szeretnénk készíteni. A megvalósítás mintájához a szivacs 3 különböző oldallapjából választhatunk.

2024. augusztus 25., vasárnap

Papírgurigából kakas és tyúk

Még az óvodáskorú gyerekek által is könnyen elkészíthetőek az alábbi kakast és tyúkot formázó állatfigurák. Mindössze egy WC-papír gurigát kell ketté vágni hozzá, s a vágás helyén összeragasztani. Ám az összeragasztás előtt még közé illesztjük a taréj, csőr és az újságpapírszeletekből kialakított farktollakat.

2024. augusztus 24., szombat

Horgolt virágok

A színes maradékfonalak nagyszerű felhasználására mutat ötletet az alábbi képsor. Plusz előnye még, hogy az itt látható virágok, s az abból készült terítő kezdő horgolók számára is könnyen és gyorsan megvalósíthatók. Amennyiben csak két-három darabot készítünk belőle, ruhák, pulóverek díszítő eleme is lehet.

2024. augusztus 23., péntek

Pöttyös rejtvény

Amennyiben nem sikerül saját kútfőből megoldani, a megfejtés lejjebb görgetve Auguste Rodin: Gondolkodó szobráról készült fotó után található.



2024. augusztus 22., csütörtök

Hímzett levendulazsák

Noha már vége a levendula szezonnak, viszont a leszedett virágok azóta már szépen kiszáradtak, lehet őket zacskókba tölteni. Az alábbiakban látható, keresztszemes hímzéssel díszített levendulás zsákocska nem csak saját szekrényünk belsejét illatosíthatja, de ajándékötletnek is kiváló lehet.

2024. augusztus 21., szerda

Virágos autó

Lám csak, egy régi autó karosszériáját is lehet kültéri dekorációként meghökkentő, de szemet gyönyörködtető módon újrahasznosítani.

2024. augusztus 20., kedd

Nemzeti színű kitűzők, kokárdák

A piros, fehér, zöld színek a magyar ember számára a legszebbek, amelyet nemzeti ünnepeinken büszkén viselünk kokárdák formájában, de megtehetjük ezt bármikor, ha például kitűzőt, fülbevalót készítünk ebből a három színből. Íme néhány példa.

2024. augusztus 19., hétfő

Spárgalányok

Spárgából, vagy vastagabb fonálból készíthetők el a képen látható 'lányok'. A különbség annyi közöttük, hogy az egyiknek a 'szoknyája' hármas fonással készült, míg a másiknál szabadon maradtak a spárgaszálak. A megvalósításhoz a képsor lépésről-lépésre segítséget nyújt.

2024. augusztus 18., vasárnap

Szalagokból font öv

Négyféle, különböző színű keskeny szalagból - négyes fonással - készíthető el a képen látható öv. A szalagokon kívül szükség van még 3 db horogkapocsra a zárszerkezet kialakításához. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.

2024. augusztus 17., szombat

Képkeretből csipkés tálca

A nagymama régi horgolása kaphat új életet egy üveges képkeret, két fogantyú és a kerettel azonos méretű zsákvászon hozzáadásával. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. A 2. számú fotón megfigyelhető, hogy a képkereten lévő fehér festéket helyenként kissé lecsiszolták, az avittas hatást ezzel is elősegítve. A zsákvászon pedig a keret hátlapja és a horgolás közé kerül.

2024. augusztus 16., péntek

Szárazvirág csigabiga

A virágot és az asztaldíszt egyben testesíti meg az alábbi - szárazvirágokból tűzdelt - csigabiga.  Hangulatjavító vidámságán túlmenően előnye, hogy nem hervad el, rátekintve sokáig csal mosolyt az arcunkra. A szárazvirágokon túlmenően - a 3. képen látható módon megfaragott - oázisra és két műanyag 'szemre' van még hozzá szükség. Elkészítésének munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.

2024. augusztus 15., csütörtök

Kerti dísz szegekből, csavarokból

A természetben is előforduló virághoz hasonlatosat formázó, különleges kerti díszt készíthetünk az alábbi hozzávalók felhasználásával:
  • teniszlabdák,
  • lapos fejű szegek, vagy facsavarok,
  • fémrúd,
  • szórófesték.
A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. A munkavégzéshez szükségünk lesz még fúrógépre és a festéshez egy kartondobozra. A szemünket feltétlenül védjük munkavédelmi, vagy akár egy napszemüveggel.
 

2024. augusztus 14., szerda

Színezett sóval töltött üvegváza

Az alábbi - egyszerű, de fantasztikus - ötlettel kellemes színfoltot varázsolhatunk a lakásunkba. Mindössze egy átlátszó üvegváza, durvábban szemcsés só és festék (gouache) szükséges hozzá. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a festékkel összekevert sót a sütőben ki kell szárítani és az összeállt darabokat szétmorzsolás után átszitálni. Látványosabb lesz az eredmény, ha az üvegvázát jobbra-balra kissé eldöntve töltjük meg a színes sórétegekkel, amibe végül harmonizáló színű selyemvirágokat szúrhatunk.

2024. augusztus 13., kedd

Pitypangos díszpárna

Bármely egyszínű párnahuzatból varázsolhatunk - az alábbiakban láthatóhoz hasonlatos - 'pitypangos' díszpárnahuzatot, mindössze egy-két munkaóra ráfordításával. A munkamenet lépésről-lépésre nyomon követhető a képsoron.

2024. augusztus 12., hétfő

Mini szökőkút készítés

Az alábbiakban bemutatott, házilag elkészíthető kerti szökőkút szükséges kellékei: azonos színű nagyobb és kisebb kaspó, egy (a nagy kaspóhoz viszonyítottan kb. fele akkora magasságú) műanyag virágcserép, egy (a nagy kaspó szájméretével azonos átmérőjű) műanyag virágcserép-alátét, egy mini szökőkútszivattyú kis szórófejjel, kavicsok, vagy zúzott kövek. Az elkészítés munkamenete a képsoron, de főleg a csatolt videón lépésről-lépésre nyomon követhető. Megjegyzem, amennyiben olyan nagy kaspót használunk, amelynek az alja nem lyukasztott, megspórolható azok eltömítése. A képsoron nem látható (de a videóból kitűnik), hogy a műanyag virágcserepet a nagy kaspóba fejjel lefelé kell elhelyezni, annak tetejére kerül a szivattyú. A szivattyú/szórófej beállításánál ügyelni kell arra, hogy a visszahulló vízsugár ne érjen túl a kaspó szájnyílásán.

2024. augusztus 11., vasárnap

Zokniból pingvin

Az alábbiakban láthatóak közül egyetlen darab pingvin elkészítéséhez alapanyagként 
  • egy párjavesztett fekete (testhez) és egy szintén párjavesztett színes (sapka/sálhoz) zoknira, kevés fehér (has/archoz) és sárga (láb/csőrhöz) filcre, 
  • két kreatív boltokban készen kapható szemre (pótolható két nagyobb fehér és két kisebb fekete gombbal) 
  • és ragasztóra van szükség. 
A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.
Saját kezűleg készített ajándékul is kiváló ötlet lehet.

https://mentootlet.blogspot.com/