2024. július 31., szerda

Váci Mihály: Végül

Végül nem bán már az ember semmit, semmit,
csak szeressék!
Jaj! Úgy vágyik valakire, hogy eltűri azt is már,
hogy ne szeressék!
Úgy menekül, kapaszkodik! Csak az kell,
hogy legalább a szíve tessék!
Fél egyedül. Csak karolják!
– s már eltűri, hogy a szíve ne is tessék.
Megszelídül a magánytól,
s csak annyi kell végül már, hogy meg ne vessék.
Egyedül az éjszakákat?!
– Ó, nem, inkább eltűri, hogy meg is vessék.
Egyedül megérni itten betegséget, csapásokat,
ezüstös karácsonyestét?
Egyedül felérni ésszel a múlást,
azt, ami van, és azt, mi lesz még?!
Jaj, nem! Végül nem bán már az ember semmit, semmit,
– azt se, hogy szeressék.
Ó, végül már azért sír csak, hogy valakit szeressen még,
szeressen még.
Legyen aki megengedje: rágondolva tölthessen el
egy-egy estét.


2024. július 30., kedd

CD-ből baglyos jegyzetelő

Az alábbi képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető, hogyan lehet elkészíteni a bagoly formájú jegyzettömb és ceruza tartót. A már nem használt CD-re filcből, esetleg kartonpapírból ragasztjuk rá a mintát. A lábak a ceruza tárolására is alkalmasak, míg a hozzájuk fűzött kis fémkarikák pedig a jegyzettömböt tartják. Praktikussága abban mutatkozik meg, hogy a falra akasztva mindig szem előtt és kéznél lesz, amikor gyorsan szeretnénk valamit feljegyezni, de üzenhetünk is rajta a haza érkező családtagjainknak. A kedves figura ugyanakkor egyben a lakás hangulatos díszítőeleme lehet.

https://mentootlet.blogspot.com/

2024. július 29., hétfő

Kartonpapír báránypolc

Amennyiben a megvásárolt nagyobb háztartási gépek kartondobozait megőriztük, máris megvan az alapanyagunk az alábbiakban látható, bárányt formázó polc elkészítéséhez. Vastagabb kartonpapír szükséges hozzá, de még jobb, ha több rétegben összeragasztjuk a kiszabott részeket. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Az összerakás 'kulcsát' az. 5. sz. kép mutatja: a kettős kereszt bemetszések közül a függőlegesnek az első képen látható báránytest, míg a vízszinteseknek a becsúsztatandó négy darab polc méretével pontosan meg kell egyezniük. A színezését festéssel, de öntapadó tapéta ráragasztásával is megoldhatjuk.

2024. július 28., vasárnap

Zokniból babák

Fél pár zokni minden háznál akad (tudvalévő, hogy a másik felüknek titkos élete van: eltűnnek, köddé válnak, bújócskát játszanak, világgá mennek, aztán, mikor a párjukat már hasznavehetetlenné nyilvánítva kidobtuk, valahonnan mégis előkerülnek), egy kis ügyeskedéssel új életre varázsolhatjuk őket. A megvalósítás menete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.
Hasonló ötletek itt találhatók.

2024. július 27., szombat

Azúr és türkiz színek a kertben

A tenger türkizes azúrkék színében pompázó kerti kiülőkkel szinte odaképzelhetjük a sós víz illatát, a hullámok morajlását, a lengedező üde szellőt is a környezetünkbe. Íme néhány ötlet a megvalósításhoz.

2024. július 26., péntek

Piramis tárca

Az itt látható piramis alakú pénztárca, vagy kozmetikai táska elkészítésének a munkamenete lépésről-lépésre nyomon követhető az alábbi képsoron.

2024. július 25., csütörtök

Kartonpapír falidíszek

Az alábbi képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető, hogy miként lehet kartonpapír, toalettpapír és akrilfesték felhasználásával egzotikus fejet formázó fali díszeket készíteni. A térfogatot úgy lehet növelni, ha minden kivágott kartonpapír darabkákból több réteget ragasztunk egymáshoz (tehát ebben az esetben minden darabkából a kívánt domborulatnak megfelelően kettőt, vagy hármat kell kiszabni). Az első maszk esetében a festés a következőképpen történik: először fekete akrilfestékkel itatjuk át a toalettpapírral bevont maszkot, majd a teljes száradás után egy száraz, kemény ecsettel finoman (nem átitatva) barna színt viszünk fel, végül ismét a száradás után ugyanezzel a módszerrel enyhén bézs színt. A második maszk festése a fekete színnel átitatásig hasonlóképpen történik, a későbbiekben a fej részeinek megfelelően a képen látható színek szerint.

2024. július 24., szerda

Drótmedál

Egy darabka vékony rézdrótból némi hajlítgatással az alábbi képen láthatóhoz hasonló, különleges - a szívritmusra asszociáló - medál készíthető, amit láncra, zsinórra, vagy keskeny szalagra is lehet rögzíteni.
Egyéb dróttal kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 

2024. július 23., kedd

Arcmasszázs ráncok ellen

  • A masszázs ellenjavallt a nyirokrendszer betegségei, bőrkiütés, vagy egyéb bőrkárosodás, továbbá megfázás és influenza esetén.
  • Az eljárás megkezdése előtt tisztítsa meg az arcát és a kezét.
  • Használjon természetes olajat, vagy krémet a bőr súrlódásának csökkentésére.
  • A masszázsmozdulatok során érezni kell az ujjak nyomását, de nem szabad, hogy kellemetlen legyen. A fül közelében, az állkapocs alatt, a nyakon (ahol a nyirokcsomók vannak) gyengíteni kell a nyomást.
  • Minden masszázsmozgást javasolt háromszor megismételni, a problematikus területeken esetleg négyszer-ötször is.
  • A leghatékonyabb, ha a masszázst minden nap ugyanabban az időben végezzük.

2024. július 22., hétfő

Öltöztetőbabák népek viseletében

Az alábbiakban található öltöztetőbabákkal való játék érdekes és tanulságos lehet a gyerekek számára, ugyanis közben megismerhetik különböző népek kislányainak viseleteit is. A babákat és ruháikat a kívánt méretre nagyítottan kinyomtatjuk, majd kivágjuk, s máris kezdődhet a játék.

2024. július 21., vasárnap

Banános torta

  • 2 összetört banánhoz adjunk 2 tojást, 1 csésze lisztet, 1 csésze cukrot, 4 evőkanál olajat és egy evőkanál sütőport.
  • Keverjük össze a tésztát habverővel és helyezzük olajozott és lisztezett tepsibe, majd vágjunk két banánt hosszúkás szeletekbe és tegyük a résztára a képen látható módon. 
  • Végül megszórjuk cukorral  és fahéjjal, vigyázva, hogy a széleire ne kerüljön, mert a cukor tapad és ráég az edény falára. 
  • Süssük előmelegített sütőben 200 °-on.

2024. július 20., szombat

Nyak és váll lazítása

Íme két szelíd módszer a nyaki nyaki feszültség oldására. 

Tekerjünk fel egy törülközőt, helyezzük a képen látható fekvő helyzetben a nyakunk alá és engedjük, hogy a fejünk a padló felé lógjon. Lazítsunk és maradjunk ebben a helyzetben 10 percig, kivéve, ha fájdalmat okoz.
Egy széken ülve jobb kezünket tegyük a hátunk mögé, állunkat hajtsuk a mellkas felé egyúttal a füllel közelítve a bal vállhoz. Bal kezünket helyezzük a fejünkre, engedve a karunk súlyánál fogva húzásának. Forgassuk el néhányszor a fejünket 45 fokban jobbra, majd balra. 
Ismételjük meg a gyakorlatot a másik kéz hátra tételével ellenkező irányban is.

2024. július 19., péntek

Cukormentes gyümölcsös üdítő házilag

Minek költenénk ízesített ásványvizekre, amikor készíthetünk valódi gyümölcsös, adalékmentes, hűsítő, vitamindús, karcsúsító italt: ízesített vizet!
Szomjoltó, finomabb, mint a bolti, így a család és a vendégek körében is sikert arat.
Cukor nélkül készül, édeskés ízét a gyümölcsök adják, így nem leszünk szinte azonnal szomjasak, ha megittuk, mint a cukros üdítők után. Mindössze
  • egy csészényi friss gyümölcs - bogyós, vagy citrusféle, dinnye, ananász, kiwi, attól függően, milyen ízű üdítőt szeretnénk, 
  • egy szál friss fűszer - menta, bazsalikom, citromfű, rozmaring, zsálya, levendula, bármi, ami épp van, de ha nincs friss, a szárított is megteszi, 
  • valamint víz, 
  • jég,
  • egy nagy üveg - amiben elkészítjük,
szükséges hozzá.
Az ízesített víz titka, hogy az aromát adó friss gyümölcsöt, valamint a fűszernövényt nem kell nagyon összezúzni, csak picit megnyomkodni, majd nagy üvegben, a hűtőben érlelni 3 napig, utána fogyasztható.

Ananász-menta
Édeskés-mentás ízhatás. 
Egy csésze aprított ananász egy szál mentával, kicsit kinyomkodva, jéggel és vízzel felöntve. 


Málna-lime-menta
Friss, pezsgős ízhatás. 
1-2 csésze málnát, egy lime-ot és egy szál mentát kicsit törjünk össze, majd öntsük az üvegbe, szórjuk rá a jégkockákat, és öntsük fel vízzel. Gyönyörű színe van!


Görögdinnye-rozmaring
Édeskés ízhatás.
1-2 csésze aprított görögdinnyét 1 szál rozmaringgal az üvegbe teszünk, megnyomkodjuk, felöntjük jéggel és vízzel.


Szeder-menta/ vagy rozmaring/levendula
Friss, lágy ízhatás. 
Egy csésze gyümölcsöt a friss fűszernövénnyel nyomkodjunk ki, öntsünk rá jeget és vizet.


Citrom-narancs-lime-menta
Savanykás-frissítő ízhatás. 
Ehhez 1 citromot, 1 lime-ot és 1 narancsot szeleteljünk fel, enyhén zúzzunk össze egy szál mentát, majd mindet tegyünk az üvegbe és töltsük fel vízzel.