2023. február 9., csütörtök

Földalatti város

Ezt a hatalmas földalatti várost - amely egykor mintegy 20 000 embernek adott otthont - véletlenül fedezte fel egy férfi, miután lebontott egy falat a pincéjében. A régészek felfedték, hogy a város 18 emelet mély, és minden megvan, ami a földalatti élethez szükséges, beleértve az iskolákat, kápolnák, sőt istállókat is.
A Derinkuyunál lévő földalatti várost belülről le lehetett zárni nagy gurulós kőajtókkal, sőt minden emeletet külön le lehet zárni.
Kappadókia-szerte más földalatti komplexumokban is megtalálhatóak voltak hasonló, de a Derinkuyu komplexum egyedülálló. A második emeleten található egy tágas terem, amit hittaniskolaként használták. A harmadik és negyedik szint között kezdődő függőleges lépcsők vannak, amelyek a legalacsonyabb (ötödik) szinten lévő keresztformatemplomhoz vezetnek.
Úgy tűnik, hogy egy nagy, 55 méteres (180 láb) szellőzőaknát is használták. Az akna vizet biztosított mind a fent lévő falubelieknek, mind a külvilágnak, mind a rejtőzködőknek.
A török Kulturális Minisztérium szerint Kappadókia régió lágy vulkanikus szikláiban építettek barlangokat a phrygiaiak az i.e. 8.–7. században. A római korban a  keresztény lakók mély, többszintes építményekre bővítették barlangjaikat, hozzáadva a kápolnákat és a görög feliratokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése