2025. február 15., szombat

Képes rejtvény

Ki találja meg az alábbi képen a kígyót, dinoszauruszt, szellemet, szívet, koronát, banánt, ecsetet, fagyit, gemkapcsot, kanalat? 
Amennyiben nem sikerül saját kútfőből megoldani, a megfejtés lejjebb görgetve Auguste Rodin: Gondolkodó szobráról készült fotó után található.




2025. február 14., péntek

Húsvéti dekorációkat varrtam

Maradékanyagokból, megunt pólókból és egy régi hímzett (de sajnos a közepén lévő kimoshatatlan folt miatt használhatatlan) asztalterítőből készítettem az alábbiakban látható, húsvéti ajándéknak szánt nyuszikat, tyúkanyót a csibéjével és hímes tojásokat. Díszítésül felhasználtam hozzá a kreatív dobozomban fellelhető csipkéket, selyemvirágokat, színes fagyöngyöket, szalagokat, zsinórokat, gombokat és filceket. 

2025. február 13., csütörtök

Fából faragott csipke

Akármilyen hihetetlen is, de a csipkét, amit a képen látunk, fából faragták. Julien Feller művész lenyűgöző alkotása. Az, hogy miként készül, itt tekinthető meg.


2025. február 12., szerda

Lekvár és kompót ajándékba

Amikor saját befőzésű lekvárt, vagy kompótot szeretnénk ajándékozni, stílusossá tehetjük az alábbiakban látható módszerekkel. Magunk is hímezhetjük ezeket a kis kerek díszborításokat, de felhasználhatunk hozzá régről megőrzött terítőkön lévő mintázatokat is, amelyekből kör formátumokat szabunk a megfelelő méretben, amit vagy körbe horgolunk, vagy pelenkaöltéssel szegjük el, esetleg csipkeszalagot varrunk rá.


2025. február 11., kedd

Nyuszi sablonos ötletek

Az idő nagyon gyorsan szalad, hamarosan itt lesz a húsvéti ajtódíszek és egyéb dekorációk készítésének az időszaka. Ehhez csatolom az alábbiakban látható nyuszis sablonok sokféleségét. Amennyiben ajtódísznek szánjuk, elég kartonpapírból egyszer kiszabni a sablon bármelyikét, amit festhetünk, vagy textillel, színes papírral vonhatunk be, de ha varrott figurának szeretnénk, akkor a sablonra írt számok szerint történjen a kiszabás. A díszítéshez mindkét esetben felhasználhatunk nyaknál elfhelyezett, masnira kötött szalagot, esetleg selyemvirágokat. Amennyiben mintás (apró virágos, kockás, csíkos) anyagból készül, nem feltétlenül fontos az arc részeire (szemek, orr, száj) hangsúlyt helyezni, viszont egyszínű esetében érdemes megrajzolni, vagy pedig hímezni (ehhez a képsor végén lévő arc sablon nyújthat segítséget).










2025. február 10., hétfő

Retró konyhák

A mai fiatalok valószínűleg már csak tájházakban találkoznak az alábbi fotókon látható konyhai bútorokkal, berendezésekkel. Az én szüleim és nagyszüleim életében ezek még mindennaposak voltak, így meglehetősen érzelmes nosztalgiával tekintek rájuk.


2025. február 9., vasárnap

Macifejes kis táska

Szabás-varrásban jártasaknak ajánlom az alábbiakban látható macifejes neszeszer, vagy kis táska elkészítését, aminek kiszabását a csatolt sablon könnyíti meg..

2025. február 8., szombat

Farmerból bagoly

Régi farmernadrág szára, szürke, fekete és kevés narancs színű filc, két műanyag szem (egy nagyobb fehér és egy kisebb fekete gombbal is helyettesíthető), ragasztópisztoly, rizs és tömőanyag szükséges az alábbi baglyok elkészítéséhez. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.

2025. február 7., péntek

Mersu, az ősi mezopotámiai desszert

Az ókori Mezopotámia nemcsak az első írott emléknek, de a legősibb lejegyzett desszert receptnek is a szülőhazája. A világ legrégebbi desszertje, a mersu nemcsak kora miatt érdekes, hisz ízletes, érdekes ízkombinációt alkot és még egészséges is.
Ez a különleges desszert recept Hamurapi idejéből származik, mely a gasztro történelem egyik legjelentősebb lelete, még i. e. 1750-ből. A Yale Egyetem Babiloni kollekciójának 3 agyagtáblájának egyikén található a mersu recept, melyek a világ legrégebbi szakácskönyveinek számítanak, habár a „szakácskönyv” kifejezés félreértésre adhat okot, mivel az ókori Mezopotámiában csak a papok és királyok olvastak.
Nem konkrét főzési tipp volt megírásukkal a cél, hanem a kor emberének szokásait akarták lejegyezni.
Összesen két összetevőt, datolyát, illetve pisztáciát tartalmaz ez az ősi ínyencség. A pisztácia már i. e. 6700 óta szerves része az ókori kelet népeinek étrendjének, a datolyapálmát és termését pedig szentként tisztelték Mezopotámiában, a termékenységgel és élet körforgásával hozták összefüggésbe. Emiatt következtetni lehet rá, hogy ez a desszert ünnepi étel volt.

Hozzávalók:
2 csésze pisztácia
2 csésze magozott datolya

Elkészítés:
1. Hámozd meg a pisztáciákat.
2. A meghámozott pisztáciát helyezd egy mozsárba, majd porítsd össze úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is.
3. Mosd meg és magozd ki a datolyákat, majd aprítsd fel egy késsel.
4. A felaprított datolyát nyomd szét mozsárban, míg egy viszonylag híg masszát nem kapsz. Ha túl sűrűnek találod, vízzel lágyíthatod.
5. A datolya-masszát gyúrd hozzá az őrölt pisztáciához, majd formálj belőle apró golyókat.
6. A kész mersu desszertgolyókat forgasd bele a maradék pisztácia porba.
Elkészítés után azonnal fogyasztható a világ legrégebbi desszertje, mézzel pedig tovább édesíthető.

2025. február 6., csütörtök

Horgolt díszpárnák

Sokan őrizgetjük a szülőktől, nagyszülőktől ránk maradt kerek és négyszögletes horgolásokat, az alábbi kép ezek újrahasznosítására mutat egy nagyszerű ötletet, de el is készíthetik, akik manapság is szeretnek horgolni.


2025. február 5., szerda