Oldalak

2014. december 8., hétfő

Karácsonyfa süteményes és pizzás tálcán

Ha a mákos, vagy diós bejgli helyett idén karácsonykor újítani szeretnénk, formáját tekintve megtehetjük az alábbi  képeken látható módon. 

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt,
  • 3 dkg friss, vagy egy evőkanál porított élesztő,
  • fél csésze cukor,
  • 1-2 cs vaníliás cukor,
  • 2 db tojás,
  • 1 teáskanál só,
  • fél csésze meleg tej,
  • 10 dkg vaj,
  • töltelékhez: nutella, darált dió, vagy mák
A vaj kivételével összedagasztjuk a hozzávalókat, s ha már kevésbé ragacsos a tészta, a vajat is hozzádagasztjuk. Amikor teljesen felszívódott, tartsuk 50 percig meleg helyen lefedve. 
Ez idő letelte után, a szépen megemelkedett tésztát osszuk 4 egyenlő részre és formáljunk belőle golyókat, majd meleg helyen letakarva ismét pihentessük 30 percig. 
Közben olvasszunk meg 4 dkg vajat. 
Az egyik golyót a képen látható karácsonyfa alakra nyújtva helyezzük a tepsibe, és kenjük be olvasztott vajjal, majd nutellával, amire szórjunk darált diót, vagy mákot. 
Ezt a folyamatot ismételjük a többi három tésztagolyóval is, azzal a különbséggel, hogy az utolsóra nem kerül töltelék.
Egy késsel, vagy pizzavágóval a képnek megfelelően szabdaljuk be a fenyőfa ágait, majd áganként tekerjük meg.
Ismét kenjük meg olvasztott vajjal, szórjunk rá szezámmagot  és hagyjuk 15 percig kelni.
180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük készre.

Ha pedig pizzaimádó a család, azt a kedvencüket is ünnepi formába önthetjük, ahogyan az alsó négy képen látható.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése