Oldalak

2014. március 20., csütörtök

Nyuszikenyér húsvétra

Húsvétra ilyen csodálatos nyuszi formátumban sütött kenyeret készíthetünk, a kép alatt többféle recept leírása olvasható!
Egyéb húsvéttal kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

kép forrása: Pinterest

Teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dl meleg víz
3 evőkanál olívaolaj
2 dkg élesztő
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só
1 dl tej
vaj

A liszteket keverd össze. A közepébe morzsold bele az élesztőt, szórd mellé a cukrot, és öntsd mellé a langyos tejet. A mélyedésbe kevert dolgokat óvatosan, picit keverd össze, szórj rá pici lisztet, és meleg helyen negyed órát keleszd. Ezután a sót, az olívaolajat és a vizet dolgozd hozzá.
Addig gyúrd, míg egészen sima tésztát nem kapsz. Ekkor takard le egy tiszta konyharuhával, és még fél órát keleszd. Picit gyúrd át, formázz belőle cipót, és egy vajjal megkent sütőlapra helyezd rá. Előmelegített sütőben süsd készre nagyjából 50 perc alatt. Ha megsült, tedd rácsra, és hagyd kihűlni.

Burgonyás-köménymagos kenyér
Hozzávalók:
1 kg búzaliszt
25 dkg főtt burgonya
2 dkg só
1 dkg élesztő
köménymag

A krumplit főzd meg sós vízben, majd törd át. Az élesztőt picit cukros, langyos tejben futtasd fel. Add a liszthez a krumplival és némi köménymaggal együtt. Sózd meg ízlésed szerint, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy ne ragadjon a tészta.
Szórd meg liszttel, takard le egy tiszta konyharuhával, és keleszd duplájára. Egy alaposan megkent, lapos tepsire helyezd rá a tésztát, és előmelegített sütőben kezdd el sütni. Amikor megdagad, sós vízzel spricceld le, és süsd tovább, míg meg nem sül.

Fűszeres kenyér
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
5 dkg élesztő
4 tojás
3 dl tej
2 dkg só
1 kávéskanál bazsalikom
1 mokkáskanál szerecsendió

Az élesztőt cukros, langyos tejben futtasd fel. A lisztet a cukorral, a bazsalikommal, a szerecsendióval, valamint a tojásokkal és a megolvasztott vajjal dolgozd össze. Ezután az élesztővel, a tejjel és szükség szerint vízzel dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, ha nem túl puha, de nem is túl kemény.
Amikor kész, tiszta konyharuhával takard le, és egy órán keresztül, meleg helyen keleszd. A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, formázz belőle cipót, majd szintén lisztezett tepsibe rakd bele, és fél órára rakd langyos helyre. Ezután kend meg olajjal, és előmelegített sütőben egy óra alatt süsd készre.

Ropogós házi kenyér
Hozzávalók:
1 kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 tojás

Az élesztőt langyos vízbe morzsold bele. A liszt felét az élesztővel, illetve 3 dl vízzel dolgozd össze, és egy éjszakán át hagyd állni. Másnap a maradék lisztet és a sót is dolgozd a tésztához. A tészta akkor jó, ha sima, és nem tapad a tenyeredhez. Ezután takard le, és keleszd duplájára.
Ha letelt az idő, gyúrd át újra, és vedd ketté a tésztát. Formálj két cipót, a tetejüket óvatosan vagdosd be. A felvert tojással kend meg őket, és előmelegített sütőben süsd a kenyereket aranybarnára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése