2021. szeptember 3., péntek

Filc filodendron

Alapanyagok és kellékek: Zöld filc kétféle árnyalatban, textilkeményítő spray, ragasztópisztoly, zöldre festett vastagabb drót (mutatósabb, ha erre is filcet ragasztunk), papír a sablonnak, olló/szike. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. A képen látható forrásnak megfelelő szabási sablon innen tölthető le, de kicsit más alakzattal csatoltam is.

2021. szeptember 2., csütörtök

Dísztárcsákból virágok

Lám csak, még a párjukat vesztett dísztárcsák is hasznosak lehetnek kerti dekorációként, ha színesre festjük és a kerítésre, vagy a szerszámos kamra falára rögzítjük őket. A 'virágok' szára készülhet zöld színű locsolóslagból is.

2021. szeptember 1., szerda

Aranyosi Ervin: Mit is jelent a szó: Anya?

Mit is jelent e szó: Anya?
Az élet kincse, aranya,
a világ legszebb ékköve.
s ha bánt a sorsod, még jön-e?
Simogató, puha tenyér,
mely kell, mint egy falat kenyér!
A varázsszó, mely biztató,
felemelő, szívig ható.
– Mit is jelent e szó: Anya?
Puha fészek, meleg tanya.
Hol elbújsz a világ elől,
s biztos lehetsz szíve felől,
akár te mész vagy Ő jön el,
megvigasztal, körül ölel.
– Mit is jelent e szó: Anya?
Gyermekkort, s nincsen alkonya,
mert olyan hosszú, addig ér,
amíg a szíve elkísér.
Amíg a szíve adni bír,
veled nevet, vagy érted sír.
– Mit is jelent e szó: Anya?
Mondat igéje, alanya,
s a mondat az csak rólad szól,
s kérdezd bátran, s ő válaszol.
Tőle kaptad a nyelvedet,
és még mi mindent ad neked?
Az Anya, nem egy szó csupán,
ne értelmezgesd csak bután,
e szónak mély tartalma van,
nem is mondjuk ki hasztalan.
Hisz nyomában élet terem,
száz csoda történik velem.
Hát mondogatnám estelig,
s a szívem érzéssel telik,
s rájövök, üres minden szó,
mert szóval ki nem mondható:
– Mit is jelent e szó: Anya?

Padlófestés

'Szőnyeget' varázsolhatunk a megkopott padlóra, amennyiben kellőképpen vállalkozókedvűek vagyunk, s van hozzá fantáziánk és némi kézügyességünk is. Fontos, hogy mindenképpen tartós, kopásálló festéket használjunk. Az első teendő a padló alapos megtisztítása, majd a mintázat körvonalainak fehér festékkel való felfestése. Ha nem bízunk annyira a kézügyességünkben, alkalmazhatunk stencilt is. Az alábbi képek inspirációul szolgálnak.

forrás

2021. augusztus 31., kedd

Szoborfejek újrahasznosítottan

Sokan nem is gondolnánk, hogy szobrásztehetség rejlik bennünk, pedig csak rá kell pillantanunk az alábbi képsorra, és meglepődve állapítjuk meg, hogy bizony hasonlók 'fejeket' mi is tudnánk készíteni. Nem is kell messze menni az alapanyagért, elég, ha szétnézünk a szerszámok között a kamrában, fészerben, padláson, vagy az udvar zugaiban.

2021. augusztus 30., hétfő

Patchwork segédlet

Amennyiben ki szeretnénk próbálni a patchwork varrást, de nincs benne semmi jártasságunk, az alábbi - egyszerűbb formátumokat megjelenítő - képsor segítségünkre lehet.



forrás

2021. augusztus 29., vasárnap

Kányádi Sándor: Valami készül

Elszállt a fecske,
üres a fészke,
de mintha most is
itt ficserészne,
úgy kél a nap, és
úgy jön az este,
mintha még nálunk
volna a fecske.
Még egyelõre
minden a régi,
bár a szúnyog már
bõrét nem félti,
és a szellõ is
be-beáll szélnek,
fákon a lombok
remegnek, félnek.
Valami titkon,
valami készül:
itt-ott a dombon
már egy-egy csõsz ül:
Nézd csak a tájat,
de szépen õszül.



Filcpipacs

A lakás és a ruházatunk dekorációjában többféle szerepet is kaphat az alábbiakban látható pipacs. Alkalmazhatjuk zsinórra varrva függönyösszefogó díszítő elemeként, de a díszpárnán is visszaköszönhet. Egy kis biztosítótűvel a hátulján pedig kitűzőként ruházatunk kiegészítője lehet. Elkészítéséhez alapanyagként mindössze piros és fekete filcre és fonálra lesz szükségünk. 

2021. augusztus 28., szombat

Sün fadarabba kalapált szegekből

Lám, még a berozsdásodott, elgörgült szegek is lehetnek hasznosak - ahogyan az alábbi képen is látható -, ha az egyik végén kúpszerűre faragott hengeres fadarabba kalapáljuk őket. Az eredményként megszületett süni különleges dísze lehet a kertnek. Természetesen elkészíthetjük használatlan szegekből is, a szabadban elhelyezve ugyanis hamarosan eléri az autentikus rozsdás hatást.

2021. augusztus 26., csütörtök

Szöges kereten készült poháralátét

Nagyon örültem, amikor erre a képsorra leltem, mert valamikor gyerekkoromban én is készítettem ilyen terítőket. Arra már nem emlékszem, hogy az iskolai 'gyakorlati foglalkozás' keretében-e, vagy a családom valamelyik felnőtt tagja vezetett be a kézimunkázás eme rejtelmeibe, de azt bizton állíthatom, hogy nagyon tetszett a dolog, mert pikk-pakk elkészült egy-egy darab, gyors sikerélményt nyújtva.
Ha valaki kedvet kapna hozzá, a fotókon lépésről-lépésre követheti a tennivalókat. A fonál színei természetesen tetszés szerint választhatók, de egyszínű is lehet, s a fonál feltekerésének sűrűségén is változtathatunk annak megfelelően, hogy sűrűbb-vastagabb, vagy ritkább-vékonyabb végterméket szeretnénk. A hátoldalon történő varrótűvel elvarrásnál (melynek folytán a kis 'csillagvirágok' kialakulnak) is célszerű azonos színű fonalat használni. Kisebb méretben poháralátétként hasznosíthatjuk, nagyobb méretben terítőnek is alkalmazható. 

Függeszthető dekorációk fadarabkákból

Faszeletekből, uszadék fadarabokból, vessződarabkákból felfűzéssel készített, függeszthető dekorációk láthatók az alábbi képeken. Akrilfestékre, fagyöngyre, fonálra/damilra/zsinórra és némi kreativitásra van még szükség a megvalósításukhoz. 

2021. augusztus 25., szerda

Teaszendvics falatkák szendvicskrém receptekkel

TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:
10 db főtt tojás
3 ek. finom sült zsír (bármi ami az előző sütésből megmaradt)
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1/2 csom. apróra vágott friss petrezselyem
1 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel összepépesítjük. Én szeretem, ha marad benne rágnivaló, ezért csak a fele hagymát teszem bele. Amikor kész a pürésítés utána teszem bele a félretett hagyma másik felét, majd a petrezselymet és jól összekeverem fakanállal. Kész is, be a hűtőbe, kb. 1-2 órára.

BROKKOLIKRÉM
Hozzávalók:
0,5 kg brokkoli
3 ek. fűszeres zsír
1 fej vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
2 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors, bazsalikom

Elkészítés:
Egy pici vízzel puhára pároljuk a rózsáira szedett brokkolit és a felvágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd botmixerrel simára turmixoljuk.

KOLBÁSZKRÉM
Hozzávalók:
1 pár lángolt kolbász
10 főtt tojás
2 ek. zsír
1 fej lila hagyma
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A kolbászt tegyük egy kicsit meleg víz alá, hogy könnyen le tudjuk húzni a bőrt róla. A hozzávalókat botmixerrel összekrémesítjük. pár keverés és kész is.

CUKKINIKRÉM
Hozzávalók:
2 kis db cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. zsír
Ízlés szerint: só, bors, bazsalikom, oregano

Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A zsírban üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a cukkinit, és borsot őrlünk rá. Közepes tűzön megpároljuk, és csak a legvégén sózzuk, belekeverjük a fűszereket is. Mixerrel pürésítjük. Tálba téve kihűlésig hagyjuk állni.

MÁJAS -TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
6 főtt tojás
3 ek. zsír
1 vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 cs. friss petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só,bors, majoránna
Elkészítése:
A májat a hagymát, fokhagymát a zsíron megdinszteljük, ha kész leturmixoljuk. A főtt tojásokat egy villa segítségével összenyomkodjuk,hogy kicsi és darabos legyen és hozzákeverjük a turmixolt májhoz. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a fűszerekkel együtt belekeverjük a masszánkba és kész.

CÉKLAKRÉM TOJÁSSAL
Hozzávalók:
20 dkg cékla
6 db főtt tojás
2 kanál zsír
1 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A céklát héjában megfőzzük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A főtt tojásokat a zsírral és a céklával együtt, botmixerrel pürésítjük majd ízesítjük a fűszerekkel.

SÁRGARÉPAKRÉM
Hozzávalók:
3 szál sárgarépa
2 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
3 ek. zsír
Ízlés szerint: só, bors, koriander,
Elkészítés:
A felkarikázott sárgarépát és a felaprított vöröshagymát kevés zsíron sóval és kicsi vízzel megpároljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízesítjük őrölt korianderrel, sózzuk, borsozzuk. Ha ez készen van, botmixerrel pürésítjük. Fogyasztás előtt hűtőben érleljük pár órát.

HÁZI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 ger. fokhagyma
5 főtt tojás
Ízlés szerint: só, bors, majoránna
Elkészítés:
A csirkemájat átnézzük, megtisztítjuk, leöblítjük. A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük a zsírját, a hagymát és a fokhagymát felszeletelve rádobjuk a szalonna zsírjára, és megpirítjuk, majd a tisztított májat is hozzáadjuk, és együtt pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és teszünk hozzá egy kevés majoránnát. A sárgarépát megtisztítva vékonyan felkarikázzuk, hozzáadjuk a májhoz, és vele együtt fedő alatt pár percig pároljuk. Közben a tojásokat megfőzzük, és megpucoljuk. A májat és a többi hozzávalót botmixerrel pürésítem. Pástétomos edénybe szedjük és lehűtjük. Hűtőben egy hétig is eláll.

SÜLT PAPRIKÁS PADLIZSÁN KRÉM
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 piros kápia paprika
1 ek. zsír
1 fej vöröshagyma, karikázva
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:

A padlizsánt és a kápia paprikát sütőzacskóban puhára sütjük. (Természetesen alufóliával lefedve is süthetjük, illetve parázson, ha lehetőségünk van rá.) Amikor a zöldségek megpuhultak, a zacskóban hagyjuk őket hűlni, majd lehúzzuk a héjukat, és felkockázzuk őket. Eközben kis lángon megpároljuk a hagymát a zsíron. Amikor a hagyma teljesen megpuhult, a padlizsánt és a paprikát is átforgatjuk a hagymás zsíron, majd sózzuk-borsozzuk az ételt. Végül aprítógépben pürésítjük. Pirítósra kenve isteni finom!

TEPERTŐKRÉM EGYSZERŰEN
Hozzávalók:
30 dkg tepertő
2 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 ek. citromlé
2 ek. zsír
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A összes hozzávalót feldaraboljuk és összeturmixoljuk, hogy jól kenhető masszát kapjuk.

PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók:
2 db sült padlizsán
1 db vöröshagyma
2 ek. finom ízesített sült zsír
2 ger. fokhagyma
1 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:

A padlizsánt félbevágjuk, megszurkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Eközben a hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Ha megsült a padlizsán a héjából kikaparjuk a többi hozzávalóval és a fűszerekkel együtt és botmixerrel pürésítjük. Hűtőbe téve 1-2 órát pihentetjük.

SZÁRNYAS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók:
50 dkg Szárnyas hús (pulyka, csirke)
3 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 ek zsír
Ízlés szerint: pirospaprika, bazsalikom, bors, só,
Elkészítés:
A hagymát megpirítom a zsíron majd hozzáadom a pirospaprikát és a fűszereket. Ezt követően bele teszem a húst és felöntöm vízzel és megfőzöm... tulajdonképpen, pörköltet készítek. Ha a hús már puha,és még nem csontoztuk ki, leszűrjük róla a levet, és a kicsontozott húst ledaráljuk. A maradék levet a már ledarált masszához adjuk, de csak mindenki az ízlése szerint adagolja, attól függően mennyire szereti sűrűn a krémet!

AVOKÁDÓKRÉM
Hozzávalók:
2 db fekete avokádó
fél közepes lilahagyma
1 db kimagozott paradicsom
1 evőkanál vékonyra vágott chili (opcionális) 
fél lime leve
1 csokor korianderzöld 
1 csipet só, bors
Elkészítés:
Az avokádót hosszában elfelezem, kiszedem a magját és a húsát egy tálba kanalazom, majd villával darabosra töröm. Hozzákeverem az apróra vágott lilahagymát, a kimagozva felaprított paradicsomot, óvatosan adagolva a lime levét, sót, borsot, felaprított korianderzöldet és ha úg szeretjük, akkor a vékonyra vágott chilit. (Az avokádókrémhez soha ne tegyünk tejfölt, majonézt, joghurtot, sajtot, mustárt.)

forrás