2021. augusztus 26., csütörtök

Függeszthető dekorációk fadarabkákból

Faszeletekből, uszadék fadarabokból, vessződarabkákból felfűzéssel készített, függeszthető dekorációk láthatók az alábbi képeken. Akrilfestékre, fagyöngyre, fonálra/damilra/zsinórra és némi kreativitásra van még szükség a megvalósításukhoz. 

2021. augusztus 25., szerda

Teaszendvics falatkák szendvicskrém receptekkel

TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:
10 db főtt tojás
3 ek. finom sült zsír (bármi ami az előző sütésből megmaradt)
2 fej apróra vágott vöröshagyma
1/2 csom. apróra vágott friss petrezselyem
1 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A hozzávalókat botmixerrel összepépesítjük. Én szeretem, ha marad benne rágnivaló, ezért csak a fele hagymát teszem bele. Amikor kész a pürésítés utána teszem bele a félretett hagyma másik felét, majd a petrezselymet és jól összekeverem fakanállal. Kész is, be a hűtőbe, kb. 1-2 órára.

BROKKOLIKRÉM
Hozzávalók:
0,5 kg brokkoli
3 ek. fűszeres zsír
1 fej vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
2 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors, bazsalikom

Elkészítés:
Egy pici vízzel puhára pároljuk a rózsáira szedett brokkolit és a felvágott hagymát. Ezután hozzáadjuk a többi alapanyagot, majd botmixerrel simára turmixoljuk.

KOLBÁSZKRÉM
Hozzávalók:
1 pár lángolt kolbász
10 főtt tojás
2 ek. zsír
1 fej lila hagyma
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A kolbászt tegyük egy kicsit meleg víz alá, hogy könnyen le tudjuk húzni a bőrt róla. A hozzávalókat botmixerrel összekrémesítjük. pár keverés és kész is.

CUKKINIKRÉM
Hozzávalók:
2 kis db cukkini
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 ek. zsír
Ízlés szerint: só, bors, bazsalikom, oregano

Elkészítés:
A cukkinit meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük. A zsírban üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a cukkinit, és borsot őrlünk rá. Közepes tűzön megpároljuk, és csak a legvégén sózzuk, belekeverjük a fűszereket is. Mixerrel pürésítjük. Tálba téve kihűlésig hagyjuk állni.

MÁJAS -TOJÁSKRÉM
Hozzávalók:
25 dkg csirkemáj
6 főtt tojás
3 ek. zsír
1 vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 cs. friss petrezselyemzöld
Ízlés szerint: só,bors, majoránna
Elkészítése:
A májat a hagymát, fokhagymát a zsíron megdinszteljük, ha kész leturmixoljuk. A főtt tojásokat egy villa segítségével összenyomkodjuk,hogy kicsi és darabos legyen és hozzákeverjük a turmixolt májhoz. Az apróra vágott petrezselyemzöldet a fűszerekkel együtt belekeverjük a masszánkba és kész.

CÉKLAKRÉM TOJÁSSAL
Hozzávalók:
20 dkg cékla
6 db főtt tojás
2 kanál zsír
1 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A céklát héjában megfőzzük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A főtt tojásokat a zsírral és a céklával együtt, botmixerrel pürésítjük majd ízesítjük a fűszerekkel.

SÁRGARÉPAKRÉM
Hozzávalók:
3 szál sárgarépa
2 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
3 ek. zsír
Ízlés szerint: só, bors, koriander,
Elkészítés:
A felkarikázott sárgarépát és a felaprított vöröshagymát kevés zsíron sóval és kicsi vízzel megpároljuk, közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és ízesítjük őrölt korianderrel, sózzuk, borsozzuk. Ha ez készen van, botmixerrel pürésítjük. Fogyasztás előtt hűtőben érleljük pár órát.

HÁZI MÁJPÁSTÉTOM
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
10 dkg füstölt szalonna
2 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 ger. fokhagyma
5 főtt tojás
Ízlés szerint: só, bors, majoránna
Elkészítés:
A csirkemájat átnézzük, megtisztítjuk, leöblítjük. A szalonnát apróra vágjuk, kisütjük a zsírját, a hagymát és a fokhagymát felszeletelve rádobjuk a szalonna zsírjára, és megpirítjuk, majd a tisztított májat is hozzáadjuk, és együtt pirítjuk. Megsózzuk, borsozzuk, és teszünk hozzá egy kevés majoránnát. A sárgarépát megtisztítva vékonyan felkarikázzuk, hozzáadjuk a májhoz, és vele együtt fedő alatt pár percig pároljuk. Közben a tojásokat megfőzzük, és megpucoljuk. A májat és a többi hozzávalót botmixerrel pürésítem. Pástétomos edénybe szedjük és lehűtjük. Hűtőben egy hétig is eláll.

SÜLT PAPRIKÁS PADLIZSÁN KRÉM
Hozzávalók:
1 padlizsán
1 piros kápia paprika
1 ek. zsír
1 fej vöröshagyma, karikázva
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:

A padlizsánt és a kápia paprikát sütőzacskóban puhára sütjük. (Természetesen alufóliával lefedve is süthetjük, illetve parázson, ha lehetőségünk van rá.) Amikor a zöldségek megpuhultak, a zacskóban hagyjuk őket hűlni, majd lehúzzuk a héjukat, és felkockázzuk őket. Eközben kis lángon megpároljuk a hagymát a zsíron. Amikor a hagyma teljesen megpuhult, a padlizsánt és a paprikát is átforgatjuk a hagymás zsíron, majd sózzuk-borsozzuk az ételt. Végül aprítógépben pürésítjük. Pirítósra kenve isteni finom!

TEPERTŐKRÉM EGYSZERŰEN
Hozzávalók:
30 dkg tepertő
2 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 ek. citromlé
2 ek. zsír
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:
A összes hozzávalót feldaraboljuk és összeturmixoljuk, hogy jól kenhető masszát kapjuk.

PADLIZSÁNKRÉM
Hozzávalók:
2 db sült padlizsán
1 db vöröshagyma
2 ek. finom ízesített sült zsír
2 ger. fokhagyma
1 ek. citromlé
Ízlés szerint: só, bors
Elkészítés:

A padlizsánt félbevágjuk, megszurkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Eközben a hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Ha megsült a padlizsán a héjából kikaparjuk a többi hozzávalóval és a fűszerekkel együtt és botmixerrel pürésítjük. Hűtőbe téve 1-2 órát pihentetjük.

SZÁRNYAS SZENDVICSKRÉM
Hozzávalók:
50 dkg Szárnyas hús (pulyka, csirke)
3 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
1 ek zsír
Ízlés szerint: pirospaprika, bazsalikom, bors, só,
Elkészítés:
A hagymát megpirítom a zsíron majd hozzáadom a pirospaprikát és a fűszereket. Ezt követően bele teszem a húst és felöntöm vízzel és megfőzöm... tulajdonképpen, pörköltet készítek. Ha a hús már puha,és még nem csontoztuk ki, leszűrjük róla a levet, és a kicsontozott húst ledaráljuk. A maradék levet a már ledarált masszához adjuk, de csak mindenki az ízlése szerint adagolja, attól függően mennyire szereti sűrűn a krémet!

AVOKÁDÓKRÉM
Hozzávalók:
2 db fekete avokádó
fél közepes lilahagyma
1 db kimagozott paradicsom
1 evőkanál vékonyra vágott chili (opcionális) 
fél lime leve
1 csokor korianderzöld 
1 csipet só, bors
Elkészítés:
Az avokádót hosszában elfelezem, kiszedem a magját és a húsát egy tálba kanalazom, majd villával darabosra töröm. Hozzákeverem az apróra vágott lilahagymát, a kimagozva felaprított paradicsomot, óvatosan adagolva a lime levét, sót, borsot, felaprított korianderzöldet és ha úg szeretjük, akkor a vékonyra vágott chilit. (Az avokádókrémhez soha ne tegyünk tejfölt, majonézt, joghurtot, sajtot, mustárt.)

forrás

2021. augusztus 24., kedd

Sablonok varrott és festett baglyokhoz

A filcből, textilből varrott bagoly kedvelt forma a kulcstartótól kezdve a játékon, díszpárnán át egészen a karácsonyfadíszig, de szívesen alkalmazzuk kavicsra festve is dekorációként. Íme néhány ötlet és sok-sok csatolt sablon, ha valakinek kedve támadna megvarrni, vagy megfesteni.

2021. augusztus 23., hétfő

Egyszerű, természetes asztaldíszek

Az alábbi képsorok bizonyítják, hogy a lakásban, konyhában, kamrában, kertben fellelhetők azok a gyümölcsök, növények, tárgyak, amelyek segítségével csodaszép és főleg természetes asztaldíszeket tudunk készíteni, az évszakhoz illő bármelyik ünnepi alkalomra.

2021. augusztus 22., vasárnap

Összetört virágcserépből

Az alábbi képsoron látható néhány szép példa reményeim szerint motivációul szolgálhat arra, hogy a törött virágcserepek, mázas kaspók is szemet gyönyörködtetően hasznosíthatók. Kellékül kavicsokat, csigaházat, kagylót, pozsgás növényeket és miniatűr figurákat is felhasználhatunk hozzá.
Egyéb tündérkert/manóház ötlet itt és itt található, a linkekre kattintva és az oldalt lefelé görgetve.

2021. augusztus 21., szombat

Horgolt virág poháralátét

Remek ajándékötlet, de saját részre is hasznosak lehetnek az alábbi margarétás poháralátétek. A horgolás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.
Poháralátétekkel kapcsolatos egyéb ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

2021. augusztus 20., péntek

Citromhalacskák

Gyümölcstálak, hidegtálak és halételek tálalásakor is remek díszítő elemként szolgálhat a citrom, főleg ebben a kreatív formában. Elkészítése egyszerű, nem igényel különösebb kézügyességet. Mindössze néhány szem borsra és egy darab sárgarépára van még hozzá szükség. Ebben a formában azoknál a családoknál is a karácsonyi asztalra kerülhet a 'hal', ahol egyébként nem szeretik a halhúst.
Egyéb tálalási  ötletek  ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók.

    forrás

2021. augusztus 19., csütörtök

Textilből csavart rózsa kitűző

Kis darabka zöld és fehér filc, továbbá nyers (vagy fehér) színű vászon az alapanyaga az alábbiakban látható textilrózsa kitűző brossnak. Ezeken kívül még ragasztópisztolyra és egy kis biztostűre is szükség lesz hozzá. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Ajándékötletnek is kiváló lehet.

2021. augusztus 18., szerda

Madáritatók cserepekből

A napokban a kerti slaggal lemostam a teraszt, a ház körüli járdákat és akkor figyeltem fel arra, hogy a kisebb egyenetlenségekben felgyülemlett vízre csapatostól jöttek inni a madarak, bogarak. Szomjasak voltak ebben a nyári kánikulában, pedig hozzánk a Duna sincs túl messze és mégis. Innen jött az elhatározás, hogy bemutatok néhány egyszerűen elkészíthető, de hasznossága mellett látványában is tetszetős madáritatót. Ha vesszük a fáradságot és készítünk valami hasonlót, kellemes időtöltés lesz figyelni, ahogy a közelünkbe merészkedve isznak a kis csiripelő tollasok, és jó érzés, hogy tettünk, adtunk valami aprócska dolgot értük, szomját oltottuk egy másik, rászoruló élőlénynek.
Egyéb madáritatóval kapcsolatos bejegyzés ide  kattintva és az oldalt lefelé görgetve található. 


Sminkeszközök tárolása

Mindig áttekinthetően kéznél lesznek a szükséges sminkeszközeink - ecsetek, ceruzák, szájfények, szempillafestékek, tusok, stb. -, ha a sminkasztalon, vagy a fürdőszobában (ahol használjuk őket) a képeken látható módon oldjuk meg tárolásukat.

2021. augusztus 17., kedd

Képek falevélből

Nemsokára színpompás falevelekkel kínálkozik az ősz ahhoz, hogy fantáziánk és kreativitásunk kiaknázásával dekorációkat készítsünk. Íme néhány kép inspirációnak.

2021. augusztus 16., hétfő

Puha, bolyhos törölközők

Ha már kissé megdurvultak, összeszöttyedtek a törölközőink, lelapultak a bolyhok, az alábbi egyszerű trükkel felfrissíthetjük őket. Olyan puhák és ducik lesznek, mint szállodai társaik. A törölközők felújítása nagyon egyszerű, ráadásul természetes módszer és olcsó is.
Először indítsunk be egy mosást úgy, hogy csak egy csésze ecetet öntünk a mosószeres tartályba, és nem használunk öblítőt. Aztán egy újabb mosással fél csésze szódabikarbónát használjunk, szintén öblítő nélkül. Legalább 60 fokos legyen mindkét mosás. 
Ha van szárítónk, a legmagasabb hőmérsékleten szárítsuk meg őket, ha nincs, tegyük ki a friss levegőre, lehetőleg a napra száradni, s pihe-puha törölközőket találunk a régi, durva darabok helyén.

2021. augusztus 14., szombat

Mosogatóból homokozó

A kisgyerekek nagyon szeretnek homokkal játszani, de homokozó kialakítására csak a kertes házban élőknek van lehetőségük, a városi emeletes tömbökben lakó gyerekek csak a játszótereken tudnak homokozni. Az alábbi szuper újrahasznosítási ötlettel ez megoldható egy kisebb erkélyen is, mindössze egy kiszuperált mosogatóra van hozzá szükség, melyet egy lecekből összeállított tartóra helyezünk.

forrás

Papírkígyó

Remek szórakozás lehet a gyerekek számára az alábbiakban láthatókhoz hasonlatos papírkígyó elkészítése. A papírlapokon kívül mindössze ragasztóra és színes filctollak (ceruza) szükséges még hozzá. A megvalósításhoz színes (vagy fekete-fehér) nyomtatót is használhatunk, de a mintázatot kézzel is megrajzolhatjuk, ahogyan az a rózsaszín kígyó esetében látható. A munkamenet a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Gyakorlatilag a papírcsíkokból kialakított karikákat egymásba fűzve ragasztjuk össze.

2021. augusztus 13., péntek

Rózsaformájú almás süti

A kész leveles tésztát kinyújtjuk, megkenjük olajjal és megszórjuk cukorral kevert őrölt fahéjjal, majd kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk.
Az előzőleg kimagozott és vékony szeletekre vágott almát meglocsoljuk egy citrom kifacsart levével, majd annyi forrásban lévő (cukorral kissé megédesített) vizet öntünk rá, hogy épp elfedje. Ha az almaszeletek megpuhultak annyira, hogy hajlékonnyá váljanak, a folyadékot leöntjük róla és az alábbi képsornak megfelelően a tésztacsíkokra rakva rózsákat formálunk belőle. Tepsibe helyezve megkenjük őket az előzőleg almáról leöntött cukros vízzel és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A képsor alján a csatolt videón is megtekinthető a munkamenet.