2021. január 3., vasárnap

A test nyelve: a fájdalom

Megmondja, milyen probléma van a szervünkkel.
Amikor a testünk valamelyik részén hirtelen belenyilall a fájdalom, csak azt érezzük, hogy valami probléma van, de nem tudjuk, hogy mi okozza, mi váltja ki a fájdalmat pontosan. Néhány fájdalom valójában a szerveinkkel és azok helytelen működésével van összefüggésben. Nézzük meg az alábbi képeket és találjuk meg, mi okozza a fájdalmat.
Ezek az információk csak elősegíthetik a fizikai állapot kezdeti megítélését. Ha rosszul érzi magát, akkor orvoshoz kell fordulnia. Mindenkinek ajánlott részt venni rendszeresen orvosi vizsgálatokon. A világon semmi sem fontosabb, mint az egészségünk!

2021. január 1., péntek

A hónapok régi magyar nevei

 

Mentovics Éva: Tiszta szívvel


Hófehér csend volna jó,
szép, lélekbe olvadó.
Hótiszta szó, hótiszta lét,
értékelni, ami tiéd,
hálát adni az új napért,
családodért és magadért,
békességet, jót akarni,
szeretetet, hitet adni,
nem kérkedve, visszavárva,
firtatva, hogy mi az ára?
Adni, hisz az fogyhatatlan,
bármennyit adsz, egyre több van.
Tiszta szívvel, jól szeretni,
ki elesett, felemelni,
hűnek lenni és igaznak,
nem ejteni ki szidalmat,
megértésre törekedni,
vitáknál nem ölre menni,
jónak lenni és szerénynek,
becsesebb a nemes lélek...
Hótiszta szó, hótiszta lét,
értékelni, ami tiéd,
s hálát adni az új napért...

2020. december 31., csütörtök

Szilveszteri malacságok

A szilveszteri terített asztalra kerülő malac szimbolikája, hogy szerencsét hozzon az új esztendőre. Ha nem is tálaljuk fel egy egész malac pecsenyéjét, a formáját megidézhetjük az alábbiak szerint: töltött-, vagy főtt tojás, sonkaszeletek, saláta, vagy kenyér/kalács formájában. A népi hiedelem szerint szilveszterkor és újév napján semmiképpen sem szabad szárnyast és halat fogyasztani, előbbi uganis elkapirgálja, utóbbi pedig elúsztatja a szerencsét, ellentétben a malaccal, ami előkotorja.
Hasonló ötletek itt találhatók.

2020. december 30., szerda

Egyszerűen elkészíthető frizurák

  • A sok éven át növesztett hosszú haja egészségét joggal félti minden nő. Mégis, ha az egyenes szálak helyett dús, göndör frizurára vágyna, az alábbi módszerrel egyszerűen megvalósítható  vegyszer (dauer), vagy magas hőfok (sütővas) nélkül is. Nem szükséges hozzá egyéb, mint papírtörlő és hajlakk. Érdemes este felcsavarni a tincseket, és benne aludni reggelig, sőt, ha valamilyen alkalomra készül a frizura, akkor célszerű annak az időpontja előtt nem sokkal kiszedni a fecniket, és fésű, illetve kefe nélkül, kézzel szétválasztatni a loknikat. A képsor alján található csatolt videón mindez nyomon követhető. 
  • Ezt követően pedig azt látható, hogy a hajhabbal bekent és két oldalt copfba font haj megvasalva szinte pillanatok alatt hullámossá varázsolható.
  • Hasonlóan hullámos hajkorona érhető el, ha este lefekvés előtt egy hajpántot teszünk a fejünkre, és az utolsó képsoron látható módon a hajhabbal bekent tincseket körben rátekerve aludjuk át az éjszakát. Reggel csak le kell venni a hajpántot és kész a dús, hullámos frizura.
  • Fontos, hogy a hajfixálásról egyik esetben se feledkezzünk meg!




2020. december 29., kedd

Virslicsodák szilveszterre

Amikor a családdal, vagy barátokkal otthon szilveszterezünk, a legegyszerűbb vendégváró falat a virsli, de ha az alkalomhoz illően bohókásan, különlegesen szeretnénk kíálni, arra az alábbi képsorok bőven kínálnak választási lehetőséget. Fontos, hogy ketchup, mustár, esetes-, vagy majonézes torma feltétlenül legyen kis tálkákban az asztalon.

A főtt változatot nyomon követve, az első esetben a virslit három darabra vágjuk, a spagettit pedig félbe törjük és néhányat hosszirányban átszúrunk a virslidarabokon, eligazgatva, hogy a virslidarabkák a spagettik közepére kerüljenek. Forrásban lévő vízben a tészta megpuhulásáig főzzük.
Amennyiben tovább szeretnénk fokozni a hangulatot, hasonló technikával 'virsliemberkéket' készíthetünk, a spagettikből 'hajat' is varázsolva nekik. Ebben az esetben a nagyobb darabban lévő virsliknek csak a 'fej' résznél kell betűzdelni a spagettiket. Szemet majonézből és borsból rögtönözhetünk rá. A többi már ismerős: forrásban lévő vízben - lehetőség szerint jó nagy fazékban, hogy a víz elfedje a beleállított spagettirudakat - néhány perc alatt megfő. 


Azoknak, akik inkább sülve szereti a virslit, íme néhány ötlet, miként készíthető el dekoratívan, virág és szív formában, tükörtojással kombinálva.


A virslit bundázhatjuk isleveles tésztába, s ha az alábbiakban látható virág, vagy csillag forma az alakját illetően nem tetszene, rácsosan is tálalhatjuk. Aki pedig extrémebbet szeretne 'hot dog'-ot is készíthet belőle, a képsoron nyomon követhető munkameneteket követve.


A virsli bundája nem csak tészta, de baconszelet is lehet. Nagyon finom, ha a virslit megfűszerezett túróval, vagy sajttal bélelt, félbevágott paprika ágyra helyezve tekercseljük baconszeletbe, s így grillezzük meg. Érdemes a grillrács alatt egy tepsiben nyers burgonyaszeleteket elhelyezni, ami együtt sülhet a virslikkel, s miután rácsöpögve felszívja a szalonnából kisülő zsírt, nagyon ízletes lesz.


Minden eddigi ötletet felülmúl azonban az utolsó fotón látható 'rózsacsokor', ahol a virslidarabokat baconszeletekbe tekerve meggrillezték. A képen ugyan egy selyemvirág rózsacsokráról a leszedett rózsafejek helyére lettek illesztve, de sokkal stílszerűbb, ha zöld ételfestékkel megfestett hurkapálcikára tűzzük. A csészelevelek készülhetnek szárától megfosztott, keresztben kettévágott és hosszában bevagdalt erős paprikából, a díszítő levelek pedig amerikai zellerből és zöldhagymából.

2020. december 27., vasárnap

Paradicsomrózsa

Vendégeink számára az előételnek szánt salátát az - alábbiakban látható módon - rózsafalatkák formájában is kínálhatjuk. Négy személynek szánva az alábbi alapanyagok szükségesek hozzá:
  • 4 db kisebb paradicsom
  • 2 db kisebb uborka
  • 2 db mozzarella sajtgolyó
  • 2 szelet sonka (füstölt karaj, vagy comb)
A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Az eredmény pedig egy ínycsiklandozó és a szemet is gyönyörködtető saláta lesz, amihez a díszítő leveleket a krumplihámozó csücskét az uborkába mélyítetten végighúzva készítjük el.

forrás

2020. december 26., szombat

Bélelt spárgakosár

Amennyiben szeretnénk elkészíteni az alábbiakban látható kosárkákat, alapanyagként vastag spárgára, kartonpapírra, barna csomagolópapírra, ragasztóra, textilre és keskeny csipkére lesz hozzá szükségünk. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.

forrás

2020. december 24., csütörtök

Szabó T. Anna: Az ünnep azé aki várja

Az ünnep azé aki várja,
aki magot szór ablakába
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?
Szárnysuhogás az ablakon túl –
vigyázz! Kinézni nem szabad!
Künn az angyalhad térül-fordul,
egy pillanatra látszanak.
A karácsonyfát hozzák – hallod?
– egy koppanás, és leteszik.
Fényben úszik az üvegajtód,
s megint suhogás. Mi ez itt?
Zöld angyaltoll: egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
“Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!”
Ez az angyali üzenet.
És be is mehetsz – vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek –
az ünnep azé, aki vár.



2020. december 23., szerda

Asztaldekorációk karácsonyfadíszekből

Ha karácsonyi asztaldekorációt szeretnénk, nem kell az üzletek kínálatát böngészni, ha körülnézünk a háztartásban, mindent megtalálunk hozzá. Biztosan akad egy torta-, vagy gyümölcsöstál, gyertyatartó, esetleg bármilyen formájú átlátszó üvegváza, na és persze karácsonyfára való díszgömbök. Műhavat pedig néhány perc alatt elő tudunk állítani, keskeny csíkokra vagdalt, sokszorosan összehajtott fehér nejlonzacskóból.

Palacsintarózsa

Palacsintát sütni mindenki tud, de kevesen gondolnák, hogy az alábbiakban látható dekoratív módon tálalva szemet gyönyörködtető vendégváró desszertként is kínálhatjuk. A lényege, hogy vékony palacsintákat készítsünk, amelyeket citromos, vaníliás, epres, vagy puncsos pudingkrémmel - a képsoron nyomon követhető módon - megkenve rózsa formára tekerjünk fel. Díszítésként pedig bármilyen zöld fűszernövény levelét használhatjuk.
Palacsintával kapcsolatos egyéb ötletek itt találhatók.

forrás

2020. december 22., kedd

Kültéri karácsonyi dekoráció

Aranyszínű és piros keskeny szalagokból masnikat készítettem, amelyeket vékony drót akasztókkal rögzítettem a cukorsüveg fenyőkre. 

Karácsonyi tálalás

Karácsony ünnepi hangulata a tálalásban is megmutatkozhat. Kínálhatunk ehető 'karácsonyfákat', vagy karácsonyi 'koszorúkat' zöldségekből, gyümölcsökből, sajtokból, szalámiból, sőt édes-, vagy sós tésztából is. Íme néhány inspiráló ötlet.

forrás

2020. december 21., hétfő

Cserepes karácsonyi dísz kültérre

A karácsonyi hangulat kültéri megteremtését szemlélteti az alábbi dekoráció. A kinti hidegben a fenyő, vagy tuja gallyak tűlevelei nem hullanak le, kellemes, üde hatást keltve az erkélyen, teraszon, vagy a kertben egész télen pótolják a hiányzó zöld növényeket és virágokat. Egyben az ünnepvárásnak is fontos kelléke, mert ahogy a szépen megterített asztalhoz is derűsebb kedvvel ülünk le, és jobb étvággyal eszünk, mint egy piszkos, szemetes helyen, úgy a lelkünk is nyitottabb lesz a szeretet átadására és befogadására, ha ilyen apró, ideális impulzusok érik.

forrás: Pinterest

2020. december 20., vasárnap

Karácsonyfadíszek bőrből

Régi bőrkabátok, táskák, csizmaszárak újrahasznosítására szolgálnak ötletekkel az alábbi képek. Ollón (vagy egy éles szikén), ragasztón, gyöngyökön, spárgán (vagy fonálon), esetleg szegecsen kívül más nem szükséges hozzá.

forrás

Töltött tészta

Amennyiben nem ragaszkodunk a hagyományos ételekhez, kínálhatunk a karácsonyi ünnepi asztalon - az alábbi fotón láthatóhoz hasonló - nem csak finom, de a szemnek is gyönyörködtető fogást. Készen kapható leveles fagyasztott leveles tésztából is elkészíthető, de saját kedvenc tésztareceptünket is alkalmazhatjuk (én korábban a krumplilángoshoz is gyúrt puha tésztából készítettem kapros-túrós töltelékkel hasonlót, amit sajnos nem fényképeztem le). A tölteléket is ízlésünk szerint módosíthatjuk, bármilyen zöldséges, esetleg húsos, sonkás változatban is, de bármilyen töltelékkel készítjük, sajtot célszerű belekeverni, ami a sütést követően is egyben tartja. Itt spenótos-sajtos töltelékkel készítették. A munkamenetet bemutató képsoron ugyan nem látható, de háziasszonyok enélkül is tudják, hogy a tésztát sütés előtt tojással be kell kenni.