2020. december 29., kedd

Virslicsodák szilveszterre

Amikor a családdal, vagy barátokkal otthon szilveszterezünk, a legegyszerűbb vendégváró falat a virsli, de ha az alkalomhoz illően bohókásan, különlegesen szeretnénk kíálni, arra az alábbi képsorok bőven kínálnak választási lehetőséget. Fontos, hogy ketchup, mustár, esetes-, vagy majonézes torma feltétlenül legyen kis tálkákban az asztalon.

A főtt változatot nyomon követve, az első esetben a virslit három darabra vágjuk, a spagettit pedig félbe törjük és néhányat hosszirányban átszúrunk a virslidarabokon, eligazgatva, hogy a virslidarabkák a spagettik közepére kerüljenek. Forrásban lévő vízben a tészta megpuhulásáig főzzük.
Amennyiben tovább szeretnénk fokozni a hangulatot, hasonló technikával 'virsliemberkéket' készíthetünk, a spagettikből 'hajat' is varázsolva nekik. Ebben az esetben a nagyobb darabban lévő virsliknek csak a 'fej' résznél kell betűzdelni a spagettiket. Szemet majonézből és borsból rögtönözhetünk rá. A többi már ismerős: forrásban lévő vízben - lehetőség szerint jó nagy fazékban, hogy a víz elfedje a beleállított spagettirudakat - néhány perc alatt megfő. 


Azoknak, akik inkább sülve szereti a virslit, íme néhány ötlet, miként készíthető el dekoratívan, virág és szív formában, tükörtojással kombinálva.


A virslit bundázhatjuk isleveles tésztába, s ha az alábbiakban látható virág, vagy csillag forma az alakját illetően nem tetszene, rácsosan is tálalhatjuk. Aki pedig extrémebbet szeretne 'hot dog'-ot is készíthet belőle, a képsoron nyomon követhető munkameneteket követve.


A virsli bundája nem csak tészta, de baconszelet is lehet. Nagyon finom, ha a virslit megfűszerezett túróval, vagy sajttal bélelt, félbevágott paprika ágyra helyezve tekercseljük baconszeletbe, s így grillezzük meg. Érdemes a grillrács alatt egy tepsiben nyers burgonyaszeleteket elhelyezni, ami együtt sülhet a virslikkel, s miután rácsöpögve felszívja a szalonnából kisülő zsírt, nagyon ízletes lesz.


Minden eddigi ötletet felülmúl azonban az utolsó fotón látható 'rózsacsokor', ahol a virslidarabokat baconszeletekbe tekerve meggrillezték. A képen ugyan egy selyemvirág rózsacsokráról a leszedett rózsafejek helyére lettek illesztve, de sokkal stílszerűbb, ha zöld ételfestékkel megfestett hurkapálcikára tűzzük. A csészelevelek készülhetnek szárától megfosztott, keresztben kettévágott és hosszában bevagdalt erős paprikából, a díszítő levelek pedig amerikai zellerből és zöldhagymából.

2020. december 27., vasárnap

Paradicsomrózsa

Vendégeink számára az előételnek szánt salátát az - alábbiakban látható módon - rózsafalatkák formájában is kínálhatjuk. Négy személynek szánva az alábbi alapanyagok szükségesek hozzá:
  • 4 db kisebb paradicsom
  • 2 db kisebb uborka
  • 2 db mozzarella sajtgolyó
  • 2 szelet sonka (füstölt karaj, vagy comb)
A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Az eredmény pedig egy ínycsiklandozó és a szemet is gyönyörködtető saláta lesz, amihez a díszítő leveleket a krumplihámozó csücskét az uborkába mélyítetten végighúzva készítjük el.

forrás

2020. december 26., szombat

Bélelt spárgakosár

Amennyiben szeretnénk elkészíteni az alábbiakban látható kosárkákat, alapanyagként vastag spárgára, kartonpapírra, barna csomagolópapírra, ragasztóra, textilre és keskeny csipkére lesz hozzá szükségünk. A megvalósítás munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető.

forrás

2020. december 24., csütörtök

Szabó T. Anna: Az ünnep azé aki várja

Az ünnep azé aki várja,
aki magot szór ablakába
és gyertya vár az asztalán.
A várók nem várnak hiába.
Egy angyal kopogott talán?
Szárnysuhogás az ablakon túl –
vigyázz! Kinézni nem szabad!
Künn az angyalhad térül-fordul,
egy pillanatra látszanak.
A karácsonyfát hozzák – hallod?
– egy koppanás, és leteszik.
Fényben úszik az üvegajtód,
s megint suhogás. Mi ez itt?
Zöld angyaltoll: egy kis fenyőág,
karácsonyszagú és meleg.
“Gyújtsd meg a legutolsó gyertyát!”
Ez az angyali üzenet.
És be is mehetsz – vár az ünnep,
és minden zárt ajtót kitár.
A fa alatt angyalok ülnek –
az ünnep azé, aki vár.



2020. december 23., szerda

Asztaldekorációk karácsonyfadíszekből

Ha karácsonyi asztaldekorációt szeretnénk, nem kell az üzletek kínálatát böngészni, ha körülnézünk a háztartásban, mindent megtalálunk hozzá. Biztosan akad egy torta-, vagy gyümölcsöstál, gyertyatartó, esetleg bármilyen formájú átlátszó üvegváza, na és persze karácsonyfára való díszgömbök. Műhavat pedig néhány perc alatt elő tudunk állítani, keskeny csíkokra vagdalt, sokszorosan összehajtott fehér nejlonzacskóból.

Palacsintarózsa

Palacsintát sütni mindenki tud, de kevesen gondolnák, hogy az alábbiakban látható dekoratív módon tálalva szemet gyönyörködtető vendégváró desszertként is kínálhatjuk. A lényege, hogy vékony palacsintákat készítsünk, amelyeket citromos, vaníliás, epres, vagy puncsos pudingkrémmel - a képsoron nyomon követhető módon - megkenve rózsa formára tekerjünk fel. Díszítésként pedig bármilyen zöld fűszernövény levelét használhatjuk.
Palacsintával kapcsolatos egyéb ötletek itt találhatók.

forrás

2020. december 22., kedd

Kültéri karácsonyi dekoráció

Aranyszínű és piros keskeny szalagokból masnikat készítettem, amelyeket vékony drót akasztókkal rögzítettem a cukorsüveg fenyőkre. 

Karácsonyi tálalás

Karácsony ünnepi hangulata a tálalásban is megmutatkozhat. Kínálhatunk ehető 'karácsonyfákat', vagy karácsonyi 'koszorúkat' zöldségekből, gyümölcsökből, sajtokból, szalámiból, sőt édes-, vagy sós tésztából is. Íme néhány inspiráló ötlet.

forrás

2020. december 21., hétfő

Cserepes karácsonyi dísz kültérre

A karácsonyi hangulat kültéri megteremtését szemlélteti az alábbi dekoráció. A kinti hidegben a fenyő, vagy tuja gallyak tűlevelei nem hullanak le, kellemes, üde hatást keltve az erkélyen, teraszon, vagy a kertben egész télen pótolják a hiányzó zöld növényeket és virágokat. Egyben az ünnepvárásnak is fontos kelléke, mert ahogy a szépen megterített asztalhoz is derűsebb kedvvel ülünk le, és jobb étvággyal eszünk, mint egy piszkos, szemetes helyen, úgy a lelkünk is nyitottabb lesz a szeretet átadására és befogadására, ha ilyen apró, ideális impulzusok érik.

forrás: Pinterest

2020. december 20., vasárnap

Karácsonyfadíszek bőrből

Régi bőrkabátok, táskák, csizmaszárak újrahasznosítására szolgálnak ötletekkel az alábbi képek. Ollón (vagy egy éles szikén), ragasztón, gyöngyökön, spárgán (vagy fonálon), esetleg szegecsen kívül más nem szükséges hozzá.

forrás

Töltött tészta

Amennyiben nem ragaszkodunk a hagyományos ételekhez, kínálhatunk a karácsonyi ünnepi asztalon - az alábbi fotón láthatóhoz hasonló - nem csak finom, de a szemnek is gyönyörködtető fogást. Készen kapható leveles fagyasztott leveles tésztából is elkészíthető, de saját kedvenc tésztareceptünket is alkalmazhatjuk (én korábban a krumplilángoshoz is gyúrt puha tésztából készítettem kapros-túrós töltelékkel hasonlót, amit sajnos nem fényképeztem le). A tölteléket is ízlésünk szerint módosíthatjuk, bármilyen zöldséges, esetleg húsos, sonkás változatban is, de bármilyen töltelékkel készítjük, sajtot célszerű belekeverni, ami a sütést követően is egyben tartja. Itt spenótos-sajtos töltelékkel készítették. A munkamenetet bemutató képsoron ugyan nem látható, de háziasszonyok enélkül is tudják, hogy a tésztát sütés előtt tojással be kell kenni.

2020. december 19., szombat

Szentcsalád karácsonyfadísz

Spatulákra (kartonpapírral helyettesíthető), fonalakra és filctollra van szükség az alábbiakban látható - betlehemi szent családot ábrázoló - karácsonyfadísz elkészítéséhez. A megvalósítás egyszerű munkamenete a képsoron lépésről-lépésre nyomon követhető. Apró ajándékötletnek is kiváló.

Vendégváró ehető rózsák

A kezdő háziasszonyok is bátran nekiláthatnak a képen látható ehető 'rózsák' elkészítéséhez. Fagyasztott leveles tésztára van hozzá szükség, továbbá vékonyra szeletelt párizsira (vagy más hasonló felvágottra, sonkára), továbbá egy tojásra a tészta sütés előtti megkenéséhez. A munkamenet a következő: 
  • A kinyújtott leveles tésztát keskeny csíkokra vágjuk (minél hosszabb, annál nagyobb lesz a rózsa). 
  • A félbevágott párizsi-, vagy sonkaszeleteket az 1. kép szerint rárakjuk a tésztára.
  • A 2. kép szerint feltekerjük a szalámis tésztacsíkokat (ügyelve, hogy a tésztavéget hozzácsippentsük a sütés alatti kibomlódást megelőzendő).
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe rakju a rózsákat és a tésztarészeket bekenjük tojással.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt kisütjük.


2020. december 18., péntek

Hóember a teraszajtón

Jégvirág mintás áttetsző üvegtapétából, továbbá fekete és narancs színű öntapadó tapétából készítettem a teraszajtó üvegére ragasztott 'hóembert', amely így az ablakon bekukucskálva része a karácsonyi hangulatnak. A gyerekek számára ez is egyfajta meglepetés ajándék.


Szalvétagyűrű desszert

Tipikus arácsonyi sütemény a mézes linzer, mivel sokáig eláll, már jó előre megsütjük. Édemes néhány darabot lyukas középpel készíteni, ezeket szalvétagyűrűnek is alkalmazhatjuk majd az ünnepi asztalon. Amellett, hogy praktikusan dekoratív, finom illatot is áraszt, ráadásul az étkezés végén desszertként elfogyasztható. 

2020. december 17., csütörtök

Papírvessző angyal

A papírfonásnál alkalmazott papírvesszőkből készült az képen látható angyal, amely kisebb méretben karácsonyfadísz, nagyobb méretben pedig ajtódekoráció is lehet. Utóbbi esetben én a papírvesszők számát - a test és a szárny vonatkozásában is arányosan - növelném. A megvalósítás egyszerű lépései a képsoron nyomon követhetők. Természetesen akrilfestékkel kedvünk szerint színezhetjük is. A papírvesszők készítésének módja itt található.

Havas mécsestartó befőttesüvegből és sóból

Néhány kiürült, tisztára mosott kisebb-nagyobb befőttesüvegre, hobbiragasztóra, durvára őrölt nagyszemű sóra és spárgára lesz szükségünk, ha el szeretnénk készíteni a téli hangulatú 'havasan' sziporkázó mécsestartókat. A díszítéshez valódi kis tujagallyakat, de kis műfenyő dekorációs ágacskát is felhasználhatunk.

forrás

2020. december 16., szerda

Befőttesüveg hóemberek

Az alábbi 'hóembereket' csavaros fedelű, kis paradicsompürés üvegekből készítettem  (de lekváros, tormás, vagy bármi hasonló is megfelel), továbbá narancsszínű, piros és kék filcdarabkákat, párját vesztett zoknikat; vattát és ragasztópisztolyt használtam fel hozzá. A munka természetesen az üvegek tisztára mosásával kezdődött, majd a képen látható módon rájuk ragasztottam az előzőleg filcből kivágott szemeket, orrot és szájat. Megtöltöttem kristály-, kocka- és pillecukorral, édesítővel, vagy sóval (attól függően kinek szántam, lényeg, hogy fehér színű legyen) és lezártam a csavaros tetővel. Ezt követően a zoknik felső részét levágtam (én gépi sűrű cikk-cakk öltéssel szegtem el, kissé megnyújtva az anyagot, hogy fodros hatást keltsen, de kézi varrással, pelenkaöltéssel is megoldható), majd a gumis részüknél a fedél széléhez ragasztottam. Megtöltöttem vattával és felül egy fonáldarabbal elkötöttem. Ugye helyes kis hóemberek lettek? Bárki által könnyen és gyorsan elkészíthető, költségkímélő, ugyanakkor egyedi, humort sem nélkülöző ajándékötlet lehet pl. távolabbi ismerősök, kollégák számára, vagy gyerekek által készítve a szülők, nagyszülők részére.

Zsírkréta karácsonyfák

A kis darabokra töredezett különféle színű zsírkrétáknak az alábbiak szerinti újrahasznosításával apró, de kedves karácsonyi ajándékokat készíthetünk. A zsírkrétadarabokon kívül mindössze egy szilikon sütőformára van hozzá szükség. A 250 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt összeolvadnak a zsírkréta darabkák, 20-30 perc alatt pedig kihűlnek. Amennyiben a megszilárdulást sürgetni szeretnénk, tegyük a sütőformák 20 percre a fagyasztóba. Ezt követően könnyen eltávolíthatók a szilikonból a kis karácsonyfák.

forrás