Szeretnél egy saját ültetésű ananásznövényt?
Válassz ki egy közepesen érett ananászt. Ha túl éretlen, zöld, akkor szép ugyan a levélkéje, de ehetetlen a gyümölcse, ha túl érett, akkor pedig a levélüstöke használhatatlan.
Az ananász gyümölcsöt a levélkorona alatt kb. 2 ujjnyira vágd el, a termésdarabokat szedd le, úgy, hogy csak a kemény középső rész maradjon.
Az így fennmaradó leveles „csutkát” faszénporba jól forgasd meg, (ha maradt nyárról a grillszenes zacskó alján egy kis törmelék, az tökéletes.
Laza, savanyú, tőzeges földbe ültesd, pl. broméliának valóba, -hiszen az ananász is a broméliafélék családjába tartozik-, és tedd világos, meleg, ha lehetséges párás helyre. Öntözd felülről a levélrozettáját, de csak mérsékelten, különben a növény kirohad. Egy kis rézgáliccal is beöntözheted olykor-olykor a gombabetegségek ellen.
Az ananász, hazájában, Dél-Amerikában 1-2 év alatt termőre fordul. A termőre forduláshoz 20-25 db szép levél szükséges a levélüstökben. Ehhez nálunk is biztosítani kell a 21-27 C –ot az optimális növekedésükhöz, hiszen növekedésük 21 C alatt leáll, és persze a magas tápanyagtartalmú talajt. Télen 10-15 C –on átvészelik a telet, bár növekedésük megáll, ilyenkor csak vegetál, azaz nem fejlődik. Ügyelni kell, hogy csak a környezetét permetezd, azt is csak keveset, hogy ne rothadjon el ebben az időszakban. Nyáron a szabadban tarthatod, ha szerencséd van 3-4 év alatt megjelennek a csodálatos szépségű virágok a levélrozettában, majd termés is.