2015. február 13., péntek

Körboleró

Kezdő szabó-varróknak is azonnali sikerélményt nyújthat az alábbi, kör alakú bolerónak az elkészítése. 
Ha az egyszerűbb megoldásra törekszünk, érdemes olyan anyagot választani hozzá, aminek mindkét oldala egyforma, hogy a kihajtott gallér rész ne üssön el. A legkézenfekvőbb paszpólozási forma, ha flexibilis szalaggal varrjuk körbe.
A másik megoldás, hogy duplán szabjuk ki az anyagot - ez esetben egymástól eltérő színű is lehet a két oldala -, majd a színeivel egymás felé fordítva, a visszáján gépeljük egymáshoz a kör alakzatokat, végül az egyik karluk kivágásnál színére fordítjuk. Ez esetben a paszpólozást csak a karlukaknál szükséges megejteni.
Én egy szép gombot, vagy a paszpól anyagából egy masnis megkötőt is tennék az elejére.
Hasonló ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 

2015. február 12., csütörtök

Sonkás-sajtos muffinfasírt

12 db  sonkás-sajtos muffinfasírt lesz az alább ismertetett hozzávalókból, ha a részletes lépésről-lépésre képek alapján elkészíted. A sonkás-sajt kiváltható csirkemájjal is. Köretként kukoricás rizzsel, hasábburgonyával, vagy bármilyen salátával tálalható.


400 g darált sertéshús
4 db zsemle
4 db tojás
12 vékony szelet gépsonka
50 g füstölt reszelt sajt
1 fej apróra vágott, dinsztelt vöröshagyma 
őrölt fekete bors
ételízesítő
zsír, vagy vaj a kenéshez


2015. február 11., szerda

Dekupázs óra

Lépésről-lépésre mutatják a képek ennek az alábbi, szalvétatechnikával (dekupázs) készült óra megvalósításának munkamenetét.

A dekupázs technikáról itt részletesen olvashatsz!

Egyéb dekupázs és óra ötleteket a linkre kattintva és az oldalt lefelé görgetve találsz! 

2015. február 10., kedd

Zokniból nyuszi

Gyakran előfordul, hogy egy pár zokninak csak egyik fele vész el, vagy megy tönkre, a másik ép marad. Ne landoljon a kukában, inkább készítsünk belőle egy kis nyuszit, ami jóformán csak néhány öltésbe kerül, de biztosan akad gyerek a közeledben, aki örülne neki. A megvalósításban lépésről-lépésre vezet az első képsor.
A második képsoron látható zokninyuszi már kicsit munkaigényesebb, de a munkamenet minden lépését részletesen bemutató képek alapján azt is bárki el tudja készíteni.
Egyéb zoknival kapcsolatos ötletek ide kattintva és az oldalt lefelé görgetve találhatók. 



forrás: innen innen

2015. február 9., hétfő

Kavics Katica

Óvodáskorú gyerekeim hajdanán kézzel-lábbal elmutogatva, 'szelypítve' énekelték:

"Egyszer egy hétpöttyös katicabogárka, elindult megnézni mi van a világban.
Hívta a gyöngyvirág, hívta a vadrózsa, ide is, oda is bekukkant egy szóra.
Nagy bajuszú cincérbácsik sétálgatni mentek, tópartján a szúnyogok kalapot emeltek.
Estére elaludt katicabogárka, az éjjeli pillangó hazatalicskázta."

Biztosan a mai fiatalok gyermekei, nagyszülők unokái is ismerik e dalocskát. S még elképzelni is szép a sugárzó arcocskáikat, ha meglepetésként összetalálkoznának a kert valamelyik zöld zugában, vagy az erkélyen ezekkel a festett kavics katicákkal, hát még, ha maguk is részt vehetnek a készítésben. A kavicson kívül akril festékre és dekupázs ragasztós lakkra van hozzá szükség.

forrás: inneninneninnen

2015. február 8., vasárnap

Fogkeféből karperec

Fogkeféinket a sörtéjük elhasználódása miatt cseréljük sűrűn, s az egyébként dizájnosan szép műanyag nyelük pedig megy a szemétbe. Ha a sörte eltávolítása után a nyelet forró vízbe tesszük, az viszonylag könnyen hajlítható, megmunkálható anyaggá válik, ezáltal újrahasznosítható, például karperecként.
A munka menete a képek alatt csatolt videón nyomon követhető.

2015. február 7., szombat

Horgolt csillagocska

Többféle felhasználási lehetőséget is magában rejt a képen látható horgolt 'csillagocska'. Karácsonyfadíszként is jól mutat, falra akasztva pedig nem csak szép, de mindig kéznél levő tűpárnának is praktikus. Amennyiben pedig nagyobb méretben készül, ajtódísznek is megfelel.

2015. február 6., péntek

Bagolysüti

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
csipetnyi só
15 dkg darált dió
egy mokkáskanál őrölt fahéj
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
30 dkg margarin

1 cs sütőpor
mandula (csőrnek)
aszalt vörösáfonya, vagy nagy szemű mazsola (szemnek)

Elkészítés:
A liszthez keverjük a sütőport, a sót és a darált diót, majd belemorzsoljuk a margarint, végül hozzáadva a porcukrot és a tojássárgáját is, alaposan összegyúrjuk. A tésztát folpackba csomagolva legalább 1-2 (de ha van rá mód, több időre) a hűtőszekrénybe tesszük.
A pihentetés után a nyújtás, szaggatás és formázás következik, aminek lépéseit a képek mutatják.

2015. február 5., csütörtök

Szalaghímzési útmutatók

Az alább csatolt képsorok különféle szalaghímzési öltéstechnikákat mutatnak be. Remélem, a téma iránt érdeklődőknek hasznos segítséget nyújtanak.
Hasonló ötletek a itt találhatók.






forrás: inneninneninnen

2015. február 3., kedd

Így készül a kavicskép

SASSI D' Autore kavicsképeit 'rímhányó' Romhányi és más költőink verseinek illusztrációjaként már bemutattam. Most azt is láthatjátok az alábbi képsoron, hogyan készül egy ilyen mű.
Lehet próbálkozni!

Egyéb kaviccsal kapcsolatos ötleteket a linkre kattintva és az oldalt lefelé görgetve találsz! 

     forrás

2015. február 2., hétfő

Pizzazsemle, pizzatölcsér

Az alábbi recept alapján elkészített pizzatészták a képeknek megfelelően, nem hagyományosan is formázhatod. Akár a feltekert zsemleszerű megoldást, akár a tölcsérest válaszd, tudnod kell, hogy a frissen el nem fogyasztott részt adagolva le is fagyaszthatod, hogy ha szükséges, az előmelegített sütőbe téve gyors, fáradság nélküli vacsorát tálalhass.

Hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg élesztő (nem kell tejben felfuttatni)
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál cukor
2 evőkanál olaj
annyi langyos víz, hogy összeálljon a tészta

Elkészítés:
A lisztet az élesztővel összemorzsoljuk, beletesszük a sót, a cukrot, az olaj, és vízzel összedolgozzuk, majd kettéosztjuk 3/4 - 1/4 részben.
A nagyobbik rész tésztát kihúzzuk, tetszés szerint teszünk rá feltétet (paradicsom szósz, sonka, szalámi, sajt), majd feltekerve kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
A kisebbik rész tésztát darabokra tépve az előzőleg elkészített alufólia kúpokra formázzuk.
Előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük.

2015. február 1., vasárnap

Baconos szendvics

Ha a képen látható módon összefűzve teszed egy alutálcán a sütőbe a bacont, megsülve nem fog szétcsúszkálni, ha szendvicsbe helyezed, ráadásul emelett étvágygerjesztő látványt is nyújt. A tálcára kiolvadt zsírra tegyél egy-két szelet kenyeret és told vissza a sütőbe, ízletes pirítós lesz belőle.